Linkovi

"Američki izborni sistem zaštićen"


Savetnica predsednika Baraka Obame za unutrašnju bezbednost i kontraterorizam, Lisa MonakoC
Savetnica predsednika Baraka Obame za unutrašnju bezbednost i kontraterorizam, Lisa MonakoC

U svetlu sve prisutnije zabrinutosti da bi strani protivnici, naročito Rusija, mogli da pokušaju da iskoriste ranjivost američkog izbornog sistema i utiču na ishod predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, američki vladini zvaničnici nastoje da uvere javnost da je sistem zaštićen i da mu ne preti neka veća opasnost. Na nedavno održanoj konferenciji o bezbednosti u sajber prostoru, u Vašingtonu, stručnjak za kontraterorizam Lisa Monako je rekla da američka vlada nudi i ekspertizu i resurse za zaštitu glasačkih mašina.

Obamina savetnica za unutrašnju bezbednost i kontraterorizam Lisa Monako, informiše američkog predsednika o najvećim pretnjama i zabrinutostima u vezi sa nacionalnom bezbednošću poput terorističkih napada, ebole, uragana. Ona kaže da sada ima sve više pokušaja napada u sajber prostoru.

“Prema onom što sam videla, zapanjena sam količinom pretnji kojima su izloženi i američka vlada i privatni sektor.”

Hakera je sve više… od običnih do vrhunskih kriminalaca. Služe se raznim taktikama - od prekida servisa do krađe identiteta.

“To će čini mi se biti sve veći i dugotrajni problem.”

Govoreći o zaštićenosti podataka koji se obrađuju u glasačkim mašinama, Monako kaže da ljudi moraju da budu svesni da je američka izborna infrastruktura veoma pouzdana.

“Savezne države, lokalne i okružne uprave, sve do opštinskog nivoa su vlasnici, izvršioci, administratori i menadžeri izborne infrastrukture. To, dakle, nije pod upravom federalne vlade. Radi se o veoma razuđenom sistemu, sastavljenom iz raznovrsnih delova. Gledano sa stanovišta bezbednosti sajber prostora, radi se o vrlo sigurnom sistemu koji ne može da bude onesposobljen napadom na samo jedan kritični centar. Do sada nije zabeležen ni jedan propust."

Pored toga, zahvaljujući sistemu ravnomerne podele vlasti kao i nadzoru medija, američki izborni sistem je teško poremetiti. Međutim dodala je Monako, to ne znači da izborne vlasti ne treba da budu oprezne.

“Živimo u čudno vreme. …svesni smo da postoje oni koje pokušavaju da probiju naš zaštitni zid, tako da u saradnji sa Sekretarijatom za unutrašnju bezbednost i drugim vladinim agencijama pokušavamo da obezbedimo državnim i izbornim zvaničnicima ekspertizu i resurse, kako bi mogli da ojačaju zaštitu glasačkih mašina tokom izbornog procesa.”

Vlasti kažu da je do sada bilo puno pokušaja da se dođe do informacija, ali da nema indikacija o pokušajima manipulacije.

XS
SM
MD
LG