Linkovi

SAD: Novi izbori, Tramp kritikuje Kinu


Prema anketama uoči sutrašnjih izbora, Donald Tramp ima ubedljivu prednost u saveznoj državi Indijani, dok Hilari Klinton ima malo vođstvo u odnosu na Bernija Sandersa.

U Sjedinjenim Državama, sjutra se održavaju još jedni važni izbori u trci za predsjedničke nominacije Republikanske i Demokratske stranke.

Konačan cilj sve je bliži za Donalda Trampa, koji je poručio da bi trka za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke mogla da bude okončana u Indijani.

Izbacio sam 17 osoba. Dva preostala kandidata se drže za vrhove prstiju. Guše se i govore: nemojte nas pustiti da budemo poraženi.”

Tramp je osim rivala, oštro kritikovao i Kinu, optužujući je za, kako je naveo, najveću krađu u istoriji svijeta.

“Imamo trgovinski deficit sa Kinom od 500 milijardi dolara i mi ćemo to promijeniti. Mi smo kao kasa koju pljačkaju. Međutim, mi imamo moć sa Kinom. Kada Kina ne želi da riješi problem u Sjevernoj Koreji, mi ćemo reći: Žao nam je, morate to da riješite. Zato što ne možemo da dozvolimo Kini da siluje našu zemlju – jer to je ono što oni rade.”

Ako pobijedi na sjutrašnjim izborima, poslovni magnat će imati više od hiljadu delagata što će ga približiti magičnoj cifri – 1237. Prema poslednjim anketama, Tramp ima dvocifrenu prednost u odnosu na najbližeg rivala Teda Kruza, koji je poručio da neće odustati.

“Ako ste na 30 jardi, to ne znači da ste postigli tačdaun. Donald je trenutno na 30 jardi i želi da svi kažu da je utakmica gotova.”

U Demokratskoj stranci, Hilari Klinton ima malu prednost u odnosu na Bernija Sandersa, ali je već usredsređena na Donalda Trampa.

“ Ne možemo da dozvolimo da zaostavština Baraka Obame padne u ruke Donalda Trampa. “

Pristalice bivše državne sekretarke već su zatražile od Sandersa da odustane…

“Volio bih da Sanders pozove neke pristalice da podrže Klinton”.

Senator iz Vermonta je međutim zaprijetio da neće napuštati trku prije konvencije u Filadelfiji.

“Konvencija će da bude otvorena.”

Sanders je pozvao i takozvane super delegate, od kojih je većina trenutno za Klinton, da podrže njega.

“Ne poričem ni jednog trenutka da treba da pređem težak put, ali ne i nemoguć.”

Da bi osvojio nominaciju Demokratske stranke, liberalni senator mora da osvoji 92 odsto preostalih delegata. Računica je međutim suprotna za Klinton, koja je već osvojila 91 odsto delegata potrebnih za stranačku nominaciju.

XS
SM
MD
LG