Linkovi

Većina Amerikanaca pozitivno o Sandersu


Nova anketa Asošijeted presa

Nove ankete pokazuju da su Amerikanaci više otvoreni za mogućnost da glasaju za Bernija Sandersa, nego za bilo kojeg drugog pretendenta, dok Tramp oštro kritikuje proces izbora predsedničkih kandidata.

Prema anketi Asošijeted presa, 21 odsto birača bi definitivno glasalo za Sandersa, dok bi 41 odsto razmotrilo to mogućnost. Na drugom mjestu je Hilari Klinton sa kombinovanih 50 odsto, trećem Ted Kruz i Džon Kejsik sa 43 i na poslednjem Donald Tramp sa 35 odsto. Tramp vodi kada je riječ o kandidatu za kojeg građani definitivno ne bi glasali, sa 63 odsto. Iako se naredni primarni izbori održavaju za više od nedelju dana, 19. aprila u saveznoj državi Njujorku, kandidati nastavljaju sa žestokom kampanjom u nadi da će osvojiti dovoljan broj delegata za nominaciju prije konvencija.

Republikanac Ted Kruz i demokrata Berni Sanders odnijeli su ubjedljive pobjede na prošlonedeljnim izborima u Viskonsinu, ali trenutno nemaju velike šanse u Njujorku, matičnoj državi Donalda Trampa, koju je Hilari Klinton nekada predstavljala kao senator.

S obzirom na to da ističe vrijeme da se sustignu favoriti po broju delegata, ostali kandidati pokušavaju da promijene percepciju javnosti o mogućim pobjednicima. Senator iz Vermonda tvrdi da i dalje može da osvoji nominaciju.

“Pobjeda u Njujorku bi nam definitvno otvorila vrata za put do pobjede. Kada je odziv birača velik, mi pobjeđujemo.”

Kruz smatra da bi mogao da bude republikanski predsjednički kandidat iako zaostaje za Trampom po broju delegate za republikansku konvenciju u julu.

Ako konvencija bude otvorena, imaćemo ogroman broj delegata. Donald Tramp će takođe imati veliki broj delegata. Vjerujem da će tokom prvog glasanja Donald Tramp dobiti najveći broj glasova nedovoljan, dok ćemo na narednom glasanju osvojiti nominaciju.“

Poslije lošeg rezultata u Viskonsinu, Tramp je napravio izmjene u svom štabu, ali mu je retorika ostala nepromijenjena.

“Prevrtljivi Ted Kruz je došao danas i nije mogao da okupi 100 ljudi. 100."

U međuvremenu, Hilari Klinton ističe da želi što prije da osvoji nominaciju da bi mogla da se usredsredi na izbore u novembru.

“Na putu smo da osvojimo nominaciju, ali moram da odnesem ubjedljivu pobjedu ovdje u Njujorku. Što prije budem predsjednički kandidat, prije ću moći da ujedinim stranku i usredsredim se na republikance.”

Prema anketama, Klinton i Tramp imaju ubjedljivu prednost u Njujorku, koji ima veliki broj delegata. U međuvremenu, poslovni magnat ocijenio je da je proces izbora kandidata za predsjednika korumpiran, nakon što je Ted Kruz osvojio sve delegate na lokalnoj konvenciji u Koloradu. Tramp je optužio Kruzov izborni štab za "mahinacije" u borbi za podršku delegata.

XS
SM
MD
LG