Linkovi

Većina Amerikanaca pod stresom zbog izbora


Izbori u Sjedinjenim Državama biće održani za četiri dana i mnogi Amerikanci broje sate do kraja ovogodišnje veoma žestoke kampanje. Psiholozi kažu da je više od polovine američke populacije pod određenim stresom zbog izbora, koji ne pogađa samo njihovo zdravlje, već i odnose sa voljenima.

Za Irinu Veriti, eksperta za odnose sa javnošću i vladom, predizborna kampanja je prvobitno bila samo još jedan projekat.

“Bila sam aktivna na internetu u šest ujutro i čitala vijesti prije odlaska na spavanje.”

U jednom trenutku je shvatila da praćenje svih informacija o izborima ima svoje posljedice.

“Počela sam da osjećam umor zbog svog tog stresa. Oči su mi bile umorne, nisam mogla da spavam. San mi nije bio tako dubok.”

Irina nije jedina. Prema istraživanju Američkog udruženja psihologa (APA), 52 odsto odraslih Amerikanaca navelo je da su im ovogodišnji izbori izvor stresa. Vejl Rajt, direktor za istraživanje u udruženju, kaže da muškarci i žene, republikanci i demokrate, podjednako doživaljavaju određeni stres zbog izbora, dok situaciju po svemu sudeći pogoršavaju društveni mediji.

“Tridesetosam odsto odraslih saoštilo je da su pod još većim stresom zbog političke i kulturološke rasprave na društvenim medijima.”

Psihijatar Stiven Stosni čak je osmislio frazu “Izborni stresni poremećaj” koji je, kako kaže, prisutan kod mnogih bračnih parova koje savjetuje.

Sve stvari koje su loše za brak izlaze na površinu, za vrijeme izbora."

Glavni razlog je negativnost koja je, kaže Stosni, veoma zarazna i od koje se postaje zavisan.

“Bijes sadrži adrenalin, koji dovodi do naglog rasta energije i samopouzdanja. Međutim, posle toga dolazi do kraha i depresije. Da bi ste izašli iz te depresije, održali nivo energije i samopouzdanja, morate cijelo vrijeme da budete pomalo ljuti.”

Za smanjenje nivoa stresa, psiholozi preporučuju ograničeni pristup medijima.

“Čitajte samo onoliko koliko je dovoljno da budete informisani”, kaže Vejl Rajt.

“Jedan od mojih savjeta je da ne budete na društvenim medijima do posle izbora, ako želite i dalje da budete u braku”, ističe Stosni.

Dovoljno sna, pravilna ishrana i druženje najviše doprinose zdravlju. Irini Veriti je pomoglo i to što je ranije glasala.

To mi je ublažilo stras pod kojim sam bila godinu dana.”

Međutim, Stosni vjeruje da meditacija, vježbanje i čak rano glasanje imaju veoma ograničen uticaj.

“Ne pomažu mnogo kod zavisnosti od adrenalina. Ono što zaista treba da radite je da usmjerite tu energiju na nešto pozitivno, a to su vaši vrijednosti, veze, posao. Kada vaš mozak želi taj porast energije, sama relaksacija će samo privremeno biti djelotvorna.”

Stosni očekuje epidemiju depresije posle dana izbora. Da biste to izbjegli i očuvali mentalno zdravlje, on preporučuje da više vremena provodite sa porodicom i da budete manje opsjednuti predizbornom kampanjom.

XS
SM
MD
LG