Linkovi

SAD: Iransko lansiranje rakete "potpuno neprihvatljivo"


Nova ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli u sedištu svetske organizacije u Njujorku, 27. januar 2017.

Nedavno lansiranje balističke rakete koju je izveo Iran je "apsolutno neprihvatljivo" i Trampova administracija neće ostati slepa na takve akcije, rekla je u utorak ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

Hejli je kratko govorila pred novinarima nakon što je prvi put prisustvovala sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je održana na zahtev Vašingtona.

"Sazvali smo današnji sastanak kako bismo diskutovali o onome što znamo, što nam je potvrđeno, da je Iran izveo lansiranje rakete, da je testirao lansiranje rakete srednje veličline 29. januara, u nedelju", rekla je. "To je apsolutno neprihvatljivo."

Iran je potvrdio u sredu da je izveo lansiranje rakete, ali je saopštio da nije prekršio svoj sporazum koji je 2015. postignut sa svetskim silama.

Rezolucijom 2231, koja je usvojena nakon što je Iranski nuklearni sporazum postignut između šest svetskih sila i Teherana 2015. godine, Iran je pozvan da ne preduzima nikakve aktivnosti u vezi sa balističkim raketama. Ali, u samoj Rezoluciji se to direktno ne zahteva.

Predsednik SAD Donald Tramp nazvao je Iranski nuklearni sporazum "užasnim" i tokom kampanje pretio da će ga pocepati.

Ministar inostranih poslova Irana Mohamed Džava Zerif govori na zajedničkoj pres konferenciji sa svojim francuskim kolegom Žanmarkom Erom u Teheranu, 31. januara 2017. Zarif je odbio da potvrdi da je njegova zemlja izvela testisranje rakete.
Ministar inostranih poslova Irana Mohamed Džava Zerif govori na zajedničkoj pres konferenciji sa svojim francuskim kolegom Žanmarkom Erom u Teheranu, 31. januara 2017. Zarif je odbio da potvrdi da je njegova zemlja izvela testisranje rakete.

Mora se podržati Rezolucija 2231

Hejli, tokom saslušanja pre potvrđivanja imenovanja pred Senatom, okarakterisala je to kao "razočarenje" koje je "stvori više pretnje", ali je rekla da će se fokusirati na to da se Iran "uskladi sa tim odredbama".

"Ono što znamo kao činjenicu je to da Rezolucija 2231 u osnovi kaže da oni ne smeju da idu dalje sa probama balističkih raketa", rekla je Hejli. "Ono što tražimo od njih je da znaju da Rezolucija 2231 znači nešto." Ona kaže da je rekla svojim kolegama iz 14 zemalja da je rezolucija dobra samo onoliko koliko se sprovodi.

"Prema tome, ono što čujemo iz Irana je da se oni predstavlju naivnima, govoreći 'mi nemamo nameru da napadamo bilo koju zemlju'. Reći ću ljudima širom sveta da je to nešto zbog čega treba da budemo alarmirani", dodala je Hejli.

Ona je rekla da Sjedinjene Države nisu naivne. "Videćete nas da ih prozivamo kako smo i rekli da ćemo raditi i takođe ćete nas videti kako delujemo prikladno".

Ograničiti pritstup Irana tehnologiji

Hejli je rekla da će Sjedinjene Države takođe raditi na tome da se obezbedi poštovanje zabrane snabdevanja Irana tehnologijom koja mu omogućava takva lansiranja.

"Rekli smo u ovoj administraciji da nećemo biti slepi na takve stvari koje se događaju", rekla je Hejli. "Delovaćemo, bićemo snažni, bićemo glasni i učinićemo sve što je potrebno kako bismo zaštitili Amerikance i ljude širom sveta, jer to je ono što treba da bude cilj".

"Postoji vrlo ozbiljna zabrinutost zbog lansiranja balističke rakete, koja je potvrđena", rekao je novinarima ambasador Velike Britanije u UN Metju Rajkroft.

Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u UN Metju Rajkroft učestvuje u debati u Savetu bezbednosti UN o konfliktu na Bliskom istoku, 17. januara 2017, u sedištu UN-a.
Ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u UN Metju Rajkroft učestvuje u debati u Savetu bezbednosti UN o konfliktu na Bliskom istoku, 17. januara 2017, u sedištu UN-a.

Lansiranje nazvano "protivrečnim"

Rajkrof kaže da je zatražio od komiteta koji nadzire implemetaciju sprovođenja Rezolucije 2231 da pruži prikaz incidenta i da je Savet takođe zatražio od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da ispita i izvesti Savet o tome.

On je rekao da je lansiranje izvršeno 29. januara "protivrečno" Rezoluciji 2231 i zahtevao je da se Iran pridržava svojih obaveza. Zahtevao je od Teherana da razmotri regionalne posledice svojih akcija.

"Ovo je korak koji potencijalno može da destabilizuje već nestabilni region", rekao je Rajkroft.

Misija Irana u UN poslala je izjavu ponavljajući stajalište svog ministarstva spoljnih poslova, rekavši da "Rezolucija Saveta bezbednosti 2231 ne brani legitimne i konvencionalne raketne aktivnosti. Mi odbijamo politički motivisane komentare u vezi sa raketnim programom Irana".

XS
SM
MD
LG