Linkovi

Nepoverenje prema Iranu uoči pregovora


Među zemljama koje izražavaju strahovanje zbog otvaranja SAD prema iranskoj novoj vladi su i dugogodišnji američki saveznici Izrael I Saudijska Arabija

Međunarodni nuklearni pregovorači će ove nedelje ponovo razgovarati sa iranskim ministrom inostranih poslova o ograničavanju spronog iranskog nuklearnog porgrama. Nudeći u tim pregovorima nove predloge Iran nastoji da se oslobodi teških međunarodnih sankcija. Međutim, američki saveznici Izrael i Saudijska Arabija smatraju da Obamina administracije previše žuri u tome.

Dok Međunarodna agencija za atomsku energiju kaže da su razgovori o dugo odlaganim inspekcijama iranskih nuklearnih postrojenja “produktivni”, SAD pozdravljaju mogućnost provere da li je Iran spreman da bude podvrgnut međunarodnim standardima. Državni sekretar Džon Keri je rekao:

“Neki smatraju da je pogrešno čak staviti to na probu. Mislim da bi bilo krajnje neodgovorno i opasno da SAD, kao zemlja odgovorna čitavom čovečanstvu, ne ispita tu mogućnost. Nećemo posustati zbog takve taktike zastrašivanja ni pred snagama koje to zastupaju”, rekao je Keri.

Među zemljama koje izražavaju strahovanje zbog otvaranja SAD prema iranskoj novoj vladi su i dugogodišnji američki saveznici Izrael I Saudijska Arabija. Izraelska ministarka pravde Cipi Livni kaže:

“Zvuči poznato kada čujete Saudijsku Arabiju kako govori o tome da treba sprečiti nuklearno naoružavanje Irana. Izjave na arapskom zvuče slično kao izjave na hebrejskom kada je reč o Iranu”, kaže Cipi Livni.

Livni kaže da Izrael želi da sarađuje sa onim arapskim zemljama koje su podjednako nepoverljive prema Iranu.

Na žalost ,otvoreni konflikt između Izraelaca i Palestinaca onemogućava i otežava zajedničku akciju sa Izraelom protiv Irana. Jer javno mnjenje u tim zemljama i dalje smatra Izrael neprijateljem”, kaže Livni.

Vašington ne čini dovoljno za umanjivanje saudijskih i izraelskih strepnji u vezi sa pregovorima sa Iranom, upozorava bivši američki ambasador Adam Ereli.

“Njihova nervoza je razumljiva jer vide šta se događa u Vašingtonu I Njujorku, a to isto čuju privatno na visokom nivou američke vlade”, kaže Ereli.

Ereli smatra da su strahovanja uvezi sa iranskim namerama osnovane.

“Mislim da im je cilj da razviju nuklearno naoružanje. Oni neće prihvatiti ograničenja koja bi ih sprečila u tome, bez obzira na sankcije”, smatra Ereli.

Iran tvrdi da ne pokušava da razvije atomsko oružje i da je njegov nuklearni program miroljubiv. Tamošnji državni mediji kažu da je krajem oktobra, tokom razgovora međunarodne atomske organizacije i Irana, postignut prodor. Ostvareni napredak došao je posle izbora predsednika Hasana Rohanija, koji usmerava Iran novim kursom, tvrdi profersor Američkog univerziteta Akbar Ahmed.

“Mislim da u Iranu postoji uverenje da se mora i može sarađivati sa međunarodnom zajednicom i želja da se izađe iz blokade”, kaže Ahmed.

Državni sekretar Keri naglašava da SAD očekuju konkretnu akciju.

“Otvorenih smo očiju. Akcije moraju da budu konretne. Moraju da budu proverljive. Moraju da obave posao. Reči ne mogu da zamene akciju”, kaže Keri.

Američki državni sekretar ističe da samo proverljivi koraci mogu da dovedu do ublažavanja sankcija SAD i Evropske unije, zbog kojih je izvoz iranske nafte smanjen za više od milion barela dnevno, što podstiče domaću inflaciju i obara vrednost iranske valute.
XS
SM
MD
LG