Linkovi

Nastavak pregovora, rok uskoro ističe


Državni sekretar Džon Keri i šef iranske diplomatije Mohamad Zarif pre nastavkaa razgovora o nuklearnom programu u Lozani.

Američki državni sekretar Džon Keri ističe da su preostale prepreke postizanju okvirnog sporazuma svetskih sila sa Iranom - prevashodno političke a ne tehničke prirode.

Američki državni sekretar Džon Keri i iranski ministar inostranih poslova Mohamad Džavad Zarif ponovo su se sastali u Švajcarskoj u nastojanju da obezbede proboj u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, s obzirom da rok za postizanje prelaznog sporazuma ističe krajem meseca.

Sastanku su prisustvovali američki sekretar za energiju Ernest Moniz i šef iranske Organizacije za atomsku energiju - Ali Akbar Salehi. Moniz i Salehi sastali su se u nedelju da bi pregovarali o tehničkim detaljima iranskog nuklearnog programa. Posle susreta sa Kerijem koji je trajao oko četiri sata, iranska delegacija otputovala je u Brisel na razgovore sa evropskim ministrima.

Keri je izjavio da su preostale prepreke postizanju sporazuma mahom političke, a ne tehničke prirode. U razgovoru za program televizije CBS, "Face the Nation", one je istakao da su potrebne političke odluke kako bi se ispunilo obećanje da se svetu dokaže da iranski program ima mirnodopsku namenu.

U Vašingtonu, vodja republikanske većine u Senatu, Mič Mekonel, objavio je saopštenje u kojem izražava protivljenje pregovorima. On je za CNN izjavio da je predsednik Obama na ivici da postigne “veoma loš sporazum” sa Teheranom.

Keri je, inače, izjavio da nije siguran da li je otvoreno pismo koje je Mekonel i još 46 republikanaca uputilo iranskim liderima prošle nedelje – ugrozilo budućnost pregovora. Grupa je upozorila da bi sledeći američki predsednik mogao da u bilo kom trenutku poništi eventualni dogovor sa Teheranom, što je tvrdnja koju je državni sekretar osporio.

XS
SM
MD
LG