Linkovi

Mornarica SAD ispalila hice upozorenja na iranske brodove


Američki razarač USS Mahan (arhivski snimak)
Američki razarač USS Mahan (arhivski snimak)

Brod američke mornarice ispalio je u nedelju tri hica upozorenja u pravcu iranskih brodova u blizini Ormuškog moreuza, saopštio je portparol Pentagona Džef Dejvis.

Četiri ratna broda iranske Islamske revolucionarne garde su se velikom brzinom kretala „pravo ka“ američkom razaraču “USS Mahan“, naveo je prethodno za Glas Amerike neimenovani odbrambeni zvaničnik.

Posada je navela da pripada američkoj mornarici i više puta upozorila iranske brodove da moraju da se vrate i da će u suprotnom biti „preduzete odbrambene mere“, istakao je zvaničnik. Portparol Pentagona rekao je da se posada razarača oglasila sirenama i izdala radijska upozorenja.

“Reč je o opasnoj i neprofesionalnoj interakciji, zato što su se približavali velikom brzinom, naoružani, ignorišući ponovljena upozorenja”, naglasio je Dejvis.

Nakon što iranski brodovi nisu odgovorili na zahteve da uspore, sa razarača su ispaljeni hici upozorenja automatskom puškom.

“Čim je posada ispalila hice upozorenja, mali iranski čamci su usporili i američki brodovi su nastavili svojom rutom”, rekao je odbrambeni zvaničnik. Dejvis je naveo da su iranski brodovi bili udaljeni oko 825 metara od USS Mahana koji je u trenutku incidenta bio u pratnji još dva američka broda.

XS
SM
MD
LG