Linkovi

SAD šalju još 560 vojnika u Irak


Irački vojnici u Iraku
Irački vojnici u Iraku

Sjedinjene Države poslaće još 560 vojnika u Irak da bi pomogli u borbi za preuzimanje Mosula od Islamske države, nakon što su iračke snage nedavno osvojile ključnu vazdušnu bazu blizu tog grada.

Američki sekretar za odbranu Eš Karter je tokom današnje posete Bagdadu rekao da će dodatne snage biti raspoređene u vazdušnoj bazi Kajara, oko 60 kilomatara južno od Mosula, koja će biti jedno od strateških uporišta međunarodne koalicije i iračkih snaga u borbi za oslobađanje tog grada.

Osvajanjem vazdušne baze ispunjeno je “10 prvih strateških ciljeva” u okviru napora da se porazi Islamska država, saopštio je neimenovani visoki američki zvaničnik, uz ocenu da je baza Kajara definitivno jedna od izuzetno važnih stavki na tom spisku, zbog strateške važnosti.

Tokom četvrte posete Iraku na položaju sekretara za odbranu, Karter će u Bagdadu da se sastane da iračkim premijerom Hajderom al Abadijem i ministrom odbrane Haledom al Obeidiem, dok će telefonom da razgovara sa predsednikom iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem.

XS
SM
MD
LG