Linkovi

SAD: ID odgovorna za genocid nad verskim zajednicama


Američki državni sekretar Reks Tilerson predstavlja godišnji izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama širom sveta, 15. avgust 2017.
Američki državni sekretar Reks Tilerson predstavlja godišnji izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama širom sveta, 15. avgust 2017.

U godišnjem izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama u 199 zemalja i teritorija širom sveta navodi se da su ekstremisti iz Islamske države medju onima koji najviše guše verske manjine.

Predstavljajući izveštaj u Vašingtonu, američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da Islamska država sprovode nasilje nad verskim manjinama i opozicionim etničkim grupama, čak i dok gubi kontrolu nad velikim delovima teritorije u Iraku i Siriji.

Tilerson je istakao da je Islamska Država “odgovorna za genocid i zločine protiv čovečnosti.” Dodao je i da su slučajevi verskog progonstva prečesti.

“Versko progonstvo i netolerancija su previše rasprostranjeni. Gotovo 80 odsto globalne populacije živi sa restrikcijama ili neprijateljstvima koji ograničavaju njihove verske slobode. Tamo gde verske slobode nisu zaštićene, nestabilnost, kršenje ljudskih prava i nasilni ekstremizam imaju više šanse da se ukorene. Ne možemo da ignorišemo te uslove. Trampova administracija je rešena da se pozabavi tim stanjem, unapređenjem verskih sloboda širom sveta. Stejt department će nastaviti da se zalaže za prava onih koji nastoje da žive svoje živote u skladu sa svojom verom.”

Tilerson je izdvojio sedam zemalja zbog čestih kršenja verskih prava: Iran, Saudijsku Arabiju, Tursku, Bahrein, Kinu, Pakistan i Sudan. Tilerson je rekao da te zemlje zastrašuju vernike putem maltretiranja, hapšenja i pogubljenja.

Kada da je reč o regionu Zapadnog Balkana, u izveštaju se navodi da zemlje u regionu ustavom garantuju slobodu veroispovesti i ravnopravnost “tradicionalnih” religija, ali da se verske zajednice, pre svega manjinske, suočavaju sa raznim problemima: od nesuglasica u pogledu položaja Srpske i Crnogorske pravoslavne crkve i njihovih sporova oko imovine do problema manjinskih verskih grupa u Srbiji da se registruju, te napada na pravoslavne vernike na Kosovu.

XS
SM
MD
LG