Linkovi

"SAD i Turska u nesrećnom braku i ubuduće"


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i predsednik SAD Donald Tramp na sastanku u Beloj kući

Predsednik Donald Tramp I turski predsednik Redžep Tajip Erdogan su opisali svoj prvi sastanak u Vašingtonu kao početak nove ere odnosa, ali su dvojica lidera stavili po strani razlike u stavu oko toga kako se suprostaviti ekstremistima Islamske države u severnoj Siriji. Turska se oštro protivi američkom planu da naoruža sirijske Kurde kao deo te borbe.

Nasilni sukob je izbio izmedju Erdoganovih sledbenika i grupe od nekoliko desetina demonstranata ispred rezidencije turskog ambasadora u Vašingtonu. U to su bili umešani I Erdoganovi telohranitelji.

Funkcioneri su saopštli da je devet ljudi povredjeno, uključujući jednu osobu koja je teže ranjena. Policija je navela da su dve osobe uhapšene.

A u Beloj kući, Donald Tramp je bio oprezan povodom zabrinutosti Turske vezane za terorizam.

Mi podržavamo Tursku u prvoj (liniji) borbe protiv terorizma I terorističkih grupa poput Islamske države, Kurdistanske radničke stranke, I obezbedjenja da te terorističke grupe nemaju pribežište.”

Medjutim, on nije pružio garancije da će povući podršku sirijskim Kurdima, kao što je Edrogan apelovao.

“Nikada ne treba da dopustimo tim grupama da manipulišu versku I etničku strukturu u regionu, korišćenjem borbe protiv terorizma kao izgovor.“, rekao je Redžep Tajip Erdogan.

Edrogan takodje nije uspeo da uveri Sjedinjene Države da izruče turskog sveštenika Fetulaha Gulena koga je optužio da je inicijator prošlogodišnjeg neuspelog puča protiv njegove vlade. Analitičari navode da turski autoritarni lider nije očekivao ustupke po ova dva velika pitanja, ali da će se verovatno založiti za druge korisne sporazume.

Veoma je verovatno da je dobio dodatnu podršku na planu unutrašnje bezbednosti na teritoriji Turske protiv Kurdistanske radničke stranke", navodi stručnjak za Bliski istok Hauard Ajzenstat.

On je istakao da je Erdoganov sastanak sa Trampom unapredio njegov prestiž kod kuće. Sjedinjene Države su osudile neuspeli puč protiv Edrogana prošle godine, ali su takodje kritikovale njegov napad na osumnjičene lidere puča kao I na novinare I disidente.

“To je nesrećan brak, ali poput brojnih nesrećnih brakova, postoje dobri razlozi za ostanak zajedno, jer su troškovi razvoda ogromni. Stoga očekujem da Sjedinjene Države I Turska ostanu skupa u nesrećnoj vezi u doglednoj budućnosti.”

Kao članica NATO-a Turska je deo jakog vojnog saveza sa obaveštajnom mežom širom sveta od koje zavisi njena bezbednost. Sjedinjene Države imaju moćnog regionalnog partnera u Turskoj I pristup strategijski važnim vojnim bazama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG