Linkovi

SAD i Kina razmenjuju nove tarife u trgovinskom ratu


Arhiva - Kontejneri u luci u Šangaju, 11. avgusta 209.
Arhiva - Kontejneri u luci u Šangaju, 11. avgusta 209.

Novi paket "oko za oko, zub za zub" tarifa koje su uvele SAD i Kina jedna drugoj, stupa na snagu u četvrtak.

Sjedinjene Države objavile su ranije ovog meseca da će uvesti tarife od 25 odsto na 16 milijardi vrednu kinesku robu, kao dodatak na tarife od 25 odsto koje su uvedene na 34 milijarde dolara vrednu kinesku robu početkom jula. Peking je u svakom od slučajeva uveo identični procenat tarifa kao odgovor.

Kazne, prethodno najavljene, uvedene su za 16 milijardi vredna dobra sa obe strane, uključujući i automobile i metalni otpad iz SAD i kineske mašine i elektronske delove, piše Asošijeted pres.

Kinesko ministrastvo trgovine izdalo je saopštenje u četvrtak u kome kritikuje tarife SAD kao kršenje pravila Svetske trgovinske organizacije i najavilo je da će podneti tužbu u okviru mehanizma za rešavanje sporova unutar STO.

Nova runda uvođenja tarifa dogodila se dan nakon što su se delegacije dve zemlje sastale u Vašingtonu na početku dvodnevnoh sastanka čiji je cilj rešavanje krize, što je prvi formalni takav sastanak od juna.

Predsednik SAD, Donald Tramp, rekao je u intervjuu za Rojters prošle nedelje da ne očekuje neki napredak u tim raspravama.

Trampova administracija zahteva da Peking promeni svoju praksu velikog subvencionisanja svog tehnološkog sektora i da otvori svoje tržište za više robe iz SAD.

Američko trgovinsko predstavništvo u ponedeljak je započeo šestodnevno javno slušanje o predsednikovim planovima da podigne tarife na širi spektar kineskog uvoza, koji će se odnositi na 200 milijardi vrednu kinesku robu.

Ekonomisti upozoravaju da će trgovinski rat između dve najveće svetske ekonomije umanjiti globalni ekonomski rast za oko pola posto do 2020.

XS
SM
MD
LG