Linkovi

SAD i Katar potpisali sporazum o borbi protiv terorizma


Ministar spoljnih poslova Katara šeik Mohamed bin Abulrahman al-Tani i državni sekretar SAD Reks Tilerson.

Sjedinjene Države i Katar potpisali su memorandum o razumevanju u borbi protiv terorizma. Američki državni sekretar Reks Tilerson u utorak je doputovao u Dohu posle sastanaka prethodnog dana u Kuvajtu.

Cilj Tilersonova posete Kataru da pomogne u rešavanju spora izmedju te zemlje u Persijskom zalivu i njenih suseda.

Posle Tilersonovog sastanka sa katarskim kolegom, ministrom inostranih poslova šeikom Mohamedom al-Tanijem, državni sekretar je najavio sporazum o borbi protiv terorizma. Tilerson i al-Tani razgovarali su sa novinara o memorandumu, koji je, kako navodi američki diplomata, postignut posle dugih sastanaka.

“Sjedinjene Države imaju jedan cilj: iskorenjivanje terorizma u celom svetu. Predsednik je doslovce rekao: “Svaka zemlja u regionu ima apsolutnu dužnost da obezbedi da teroristi ne pronadju utočište na njenom tlu.” Sporazum koji smo potpisali u ime naših vlada predstavlja rezultat intenzivnih razgovora stručnjaka i oživljava duh samita u Rijadu. U memorandumu je iznet niz koraka koje će dve zemlje preduzeti tokom predstojećih meseci i godina da bi se poremetilo i osujetilo finansiranje terorističkih aktivnosti i intezivirale kontra-terorističke aktivnosti u celom svetu.”

Tilerson će u sredu posetiti Saudijsku Arabiju gde će se sastati sa zvaničnicima iz drugih zalivskih država umešanih u spor sa Katarom.

U Kuvajtu, koji je posrednik u ovoj krizi, Tilerson se sastao sa emirom Šeikom Sabahom Al Ahmedom Al Sabahom.

Prošlog meseca Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat prekinuli su diplomatske veze i uveli kopnenu, vazdušnu i pomorsku blokadu Katara optuživši tu zemlju da podržava terorizam.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG