Linkovi

SAD i Južna Koreja izgleda smanjuju intenzitet ratnih igara


US, S. Korea Seem to Scale Back War Games
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

VIDEO izveštaj

Sjedinjene Države i Južna Koreja započele su desetodnevnu združenu vojnu vežbu širokog opsega, ali sa smanjenim brojem trupa i manje opreme u poređenju sa prošlom godinom.

Vojni lideri naglasili su da su ove odbrambene vežbe neophodne kao bi se očuvala operaciona gotovost snaga, ali postoji zabrinutost da bi pokazivanje snaga moglo ponovo da rasplamsa tenzije u regionu, nakon što su SAD i Severna Koreja nedavno došli do ivice konflitka povodom moguće raketne probe koja bi za cilj imala region Guama.

Pripadnik grupa civilnog društva nosi napis pred miting protiv južnokorejsko-američkih združenih vojnih vežbi, u blizini predsedničke Plave kuće u Seulu, Južna Koreja, 21. avgusta 2017.
Pripadnik grupa civilnog društva nosi napis pred miting protiv južnokorejsko-američkih združenih vojnih vežbi, u blizini predsedničke Plave kuće u Seulu, Južna Koreja, 21. avgusta 2017.

Ratne igre

"Ulči čuvar slobode", koja se organizuje svakog leta, je velika vojna operacija planiranja i koordinacije odgovora na kompjuterski simulirani scenario napada Severne Koreje. Nekih 17.500 pripadnika američkih trupa učestvovaće u vežbi, za razliku od prošlogodišnjih 25.000, zajedno sa 50.000 Južnokorejaca.

Redovne vojne igre, uz dodatak kobinovanih kopnenih, vazdušnih i pomorskih terenskih vežbi koje se održavajuu proleće, potrebne su, kažu vojni lideri, kako bi se trenirali novi vojnici koji se konstantno šalju na ovo područje.

"Ono o čemu govorimo ovde je ratovanje. To nije učešće na paradi,, pa morate konstantno da budete ažurirani", kaže vojni analitiar Grant Njušem sa Japanskog foruma za strategijske studije u Tokiju.

Deeskalacija

Ali, ovogodišnje vežbe dolaze tik nakon što je severnokorejski lider, Kim DŽong Un, zapravo deeskalirao tenzije stavljajući na čekanje plan o ispaljivanju baističke rakete srednjeg dometa prema vodama u blizini američke teritorije Guam.

Tim potezim izbegnut je moguć konflikt nakon što je predsednik SAD Donald Tramp upozorio da je američka vojska "kao zapeta puška" i da će odgovoriti na svaki napad "vatrom i gnevom".

Neki politički analitičari kažu da se čini da je Vašington morao da odgovori na nedavno povlačenje Pjongjanga tako što je smanjio veličinu ovogodišnjih vežbi, šaljući manje osoblja i držeći podalje bombardere sposobne za nuklearni napad i druga strategijska oruđa.

"Jedan način da se pošalje pomirljiva gestikulacija Severnoj Koreji je da ne dovezemo sva oružja, poput B-1s, F-35s ili nuklearnih podmornica", kaže politički analitičar Čoi Kang sa Azijskog instuta u Seulu.

Arhiva - Američki vojnici pripremaju se za vojnu vežbu u Poćeonu, južno od demilitarizovane zone koja deli dve Koreje, 18. avgusta 2015.
Arhiva - Američki vojnici pripremaju se za vojnu vežbu u Poćeonu, južno od demilitarizovane zone koja deli dve Koreje, 18. avgusta 2015.

Uljem na vatru

Ipak, u nedelju je DŽim Matis, sekretar za odbranu SAD, negirao da su severnokorejske primedbe prouzrokovale smanjenje trupa i oružja u ovogodišnjim ratnim igrama.

"Ne, ne, ovo je vežba za odbranu Koreje. To je kombinovana vežba i sve je ispalo kako je unapred dogovoreno sa savezničkim oficirima", rekao je sekretar za odbranu Matis.

Severna Koreja saopštila je u nedelju da su vojne vežbe "dolivanje ulja na vatru" i da povećavanju verovatnoću da će Pjongjang izvesti nove raketne i nuklearne probe u budućnosti.

Severna Koreja dugo se protivi združenim vojnim vežbama SAD i Južne Koreje, koje naziva "isprobavanjem invazije". Prošlogodišnje ratne igre obuhvatale su planirani vojni napad sa ciljem ubistva vođstva u Pjongjangu.

"Termin koji se se pojavio prošle godine je 'odsecanje glave', pošto nam je prećeno iz Severne Koreje izvođenjem nukelarnih i raketnih testova, pa smo mi ta dva događaja uzeli vrlo ozbiljno", kaže Čoi iz Azijskog instituta.

Predsednik Južne Koreje, Mun Đae-in, rekao je u ponedeljak da su združene vežbe odbrambene prirode i da im nije cilj da podižu tenzije na poluostrvu. Takođe je upozorio Severnu Koreju da "ne preuveličava naše napore da se sačuva mir", niti da koristi vežbu kao izgovor za izazivanje provokacija.

Kina i Rusija su takođe pozvale na suspenziju združenih vojnih vežbi, paralelno sa zamrzavanjem severnokoreskih raketnih i nukelarnih proba.

Joumi Kim je učestvovao u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG