Linkovi

SAD i Južna Koreja prikazale Severu svoju vazdušnu moć


Arhiva - Na ovoj kombinaciji fotografija vide se, u gornjem delu, američki bombarderi B-1B Lanser tokom leta iznad Japana, 8. jula 2017. i dva nevidljiva lovca američkog ratnog vazduhoplovstva F-35 kako pristužu u Hil er bazu u Juti, 2. septembra 2015.

Sjedinjene Države izvele su let nekim od svojih najnaprednijih borbenih aviona u vežbama bombardovanja u četvrtak sa svojim saveznikom Južnom Korejom, što je jasno upozorenje nakon što je Severna Koreja izvela lansiranje balističke rakete srednjeg dometa dizajnirane da nose nuklearnu bombu, preko Japana, ranije ove nedelje, saopštila je vojska Južne Koreje. Severna Koreja ne podnosi takve demonstracije vojne moću SAD u svojoj blizini i verovtno će besno odgovoriti.

Dva američka supersonična bombardera B-1B i četiri za radare nevidljiva aviona F-35 u vežbi bojevom municijom na vojnom poligonu u istočnoj Južnoj Koreji, simulirali su precizne udare protiv severnokorejskih instalacija, izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane u Seulu. Bombarderi B-1Bs su doleteli iz američke vojne vazduhoplovne baze Andersen, na Guamu, dok su F-35s stigli iz američke baze na Ivakuni, Japanu, rekao je zvaničnik. On nije želeo da mu se navodi ime, navodeći kao razlog pravila svoje službe.

Sever, koji tvrdi da Vašington dugo preti Pjongjangu razmečući se močnim američkim nuklearnim arsenalom, opisuje bombarder dugog dometa B1-Bs kao "nuklearni strategijski bombarder", iako ga SAD već dugo ne naoružavaju nuklearnim oružjem. Snažna severnokorejska reakcija na vežbe gotovo je sigurna.

Redovne godišnje vojne vežbe

Vežbe bombardera usledile su u okviru izvođenja redovne godišnje vojne vežbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje, "Ulči - čuvar slobode," u kojima učestvuje na desetine hiljada vojnika. Severna Koreja osuđuje godišnje američko-južnokorejske ratne igre kao pripremu za invaziju i opisuje lansiranje rakete iznad Japana u utorak kao kontrameru protiv vežbi. Vašington i Seul suočili su se sa pozivima da odlože ili smanje ovogodišnje vežbe.

Sjedinjene Države često šalju borbene avione u Južnu Koreju, uglavnom u patrole, kada napetost naraste na Korejskom poluostrvu, koje je tehnički u ratnom stanju, pošto se Korejski rat 1950-1953 okončao primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

Severnokorejske rakete

Severna Koreja u utorak lansirala je raketu srednjeg dometa Hvasong-12, potencijalno nuklearno sposobnu, iznad severnog Japana i kasnije to nazvala "osmišljenom uvertirom" opkoljavanja Guama, teritorije SAD. Severnokorejski lider Kim DŽong Un rekao je da je lanisranje "razoktivanje odlučnuh kontramera" protiv američko-južnokorejskih vojnih igara i pozvao svoju vojsku da izvede više probnih lansiranja balističkih raketa, ciljajući Tihi okean.

Severna Koreja je održavala "vrući mir" po pitanju testiranja oružja ove godine otvoreno težeći izradi arsenala nuklearnih interkontinentalnih balističkih raketa, sposobnih da dosegnu duboko u teritoriju SAD. Eksperti kažu da Kim želi pravo nukelarno odvraćanje Sjedinjenih Država, kako bi obezbedio opstanak svoje vlade i verovatno očekuje da će time ojačati svoje pregovaračke pozicije kada se Severna Koreja vrati razgovorima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG