Linkovi

SAD i EU pozdravile formiranje vlade Makedonije, atentat na ministra u Skoplju


Nova Vlada Makedonije

Sjedinjenje Američke Države pozdravile su formiranje nove vlade Makedonije, na čijem je čelu Zoran Zaev iz SDSM i poručile da ostaju partneri Makedonije u ispunjavanju njenih težnji za članstvo u NATO i EU. Izbor nove vlade pozdravili su i predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar Johanes Han.

"SAD će sarađivati sa novom vladom u ispunjavanju poslova u procesu evroatlantskih integracija, primeni hitnih reformi, jačanju vladavine prava, nezavisnog sudstva, slobode medija i odgovornosti Vlade", saopštio je Stejt department.

Federika Mogereini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Johanes Han, evropski komesar za proširenje pozdravili su izbor nove makedonske vlade i pozvali sve parlamentarne stranke da zajedno rade na sprovođenju reformi i vraćanju zemlje na put evrointegracija.

EU je spremna da podrži nastojanja nove vlade kao i opozicije da konstruktivno primene sve delove sporazuma iz Pržina kao i hitne reformske prioritete, naveli su Mogereini i Han u zajedničkom saopštenju.

Dvoje lidera EU očekuju da će "sve parlamentarne stranke ostaviti razlike po strani i od početka zajedno raditi na zajedničkoj reformskoj agendi od koje će imati koristi čitava zemlja" naglasivši da je "od suštinskog značaja da se zemlja vrati na put evrointegracija što građani jasno žele i zaslužuju".

Makedonija je, posle burnog perioda i političkih perioda, u sredu uveče dobila vladu koju je sastavio lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev sa dve albanske partije, Demokratskom unijom za integracije (DUI) i Alijansom za Albance.

Vlada je formirana gotovo pola godine nakon vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra, jer je VMRO DPMNE odbijao da preda vlast na kojoj je bio 11 godina.

Zaev je dužnost preuzeo u pratnji nekoliko članova svog kabineta.

Za novu Vladu, posle dvodnevne žestoke rasprave, glasala su 62 poslanika Sobranja, 44 su bila protiv, a pet uzdržano. Poslanici VMRO uglavnom su zamerali Zaevu na tome što je obećao vladu od 20 ministara, a na kraju izašao sa predlogom da ih bude 26, kao i da je ekspoze mandatara populistički, dok SDSM optužuje stranku Gruevskog da su za 11 godina na vlasti "napravili haos u državi, srušili mnoge vrednosti", kao i da su se članovi te stranke za to vreme enormno obogatili.

Prethodno je članove Vlade primio predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, koji je čestitao premijeru i novim ministrima, poželevši im uspešan rad.

U centru Skoplja pucano na odlazećeg ministra

Pedesetsedmogodišnji Ljubčo Stojanovski iz Velesa pucao je iz pištolja u centru Skoplja na odlazećeg ministra zdravstva u makedonskoj vladi Nikolu Todorova, ali srećom nije uspeo da ga pogodi, prenose makedonski mediji.

Napadač je priveden u policiju, koja je saopštila da nije bilo povređenih u incidentu koji se dogodio ispred zgrade Ministarstva, gde je Todorov došao kako bi predao dužnost novom ministru Arbenu Taravariju.

Makedonski mediji su javili da je Stojanovski deda male Tamare, koja je preminula, čekajući da joj Fond zdravstva odobri sredstva za operaciju u inostranstvu. Odluka od odobravanju novca stigla je dan nakon njene smrti.

Todorov, bivši ministar obrazovanja i zdravstva u vladama Nikole Gruevskog pre dva dana podneo je ostavku na mesto narodnog poslanika u makedonskom Sobranju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG