Linkovi

Gradovi u SAD i dalje otvoreni za izbeglice


Uprkos kontroverznim komentarima novoizabranog predsednika Donalda Trampa tokom predsedničke kampanje o zabrani sirijskim izbegicama da udju u SAD, izbegličke organizacije nastoje punom parom da rasele sirijske porodice pre nego što on stupi na položaj. Ratlend u Vermontu će biti jedan od prvih američkih gradova koji će primiti sirijske izbeglice u novoj godini.

U jednom podrumu u crkvi u Ratlendu, u Vermontu, Marša Kasel otvara još jedan paket pomoći. Marša i njena organizacija (Ratlend) Rutland Welcomes je skupila poklonjene stvari za kuću, nameštaj i odeću kao pomoć za desetine sirijskih porodica koje treba da stignu ovde u novoj godini.

“Imamo zaista aktivne volontere, oko 200 volontera koji su voljni da obezbede transport i kuće, te skaupe pokućstvo i nameštaj da podučavaju…

Ratlend je mali industrijski grad iz 19. veka u oblasti Zelenih planina u Vermontu. Grad su izgradili italijanski, grčki i poljski imigranti. Danas je ta oblast u ekonomskom padu i biznisi imaju problem da privuku radnike.

Inspirisan pričom o imigrantima koji su izgradili Ratlend, gradonačelnik Kristofer Luras je sastavio plan da dovede 100 sirijskih izbeglica u grad svake godine, tokom narednih nekoliko godina.

“Mi smo smatrali da je smeštaj izbeglica prilika ne samo da uradimo pravu, saosećajnu, humanitarnu stvar, već isto tako iz perspektive interesa naše zajednice, dovedemo do rasta populacije koja će popuniti ta radna mesta.”

Taj plan ima I svoje protivnike. Gradska zvaničnica zadužena za finansije, Vendi Vilton, kaže da grad od 16 hiljada ljudi ne može da absorbuje 100 izbeglica ove godine.

“Kada saberem raseljavanje izbeglica te njihov uticaj na obazovanje i razvoj zajednice i planiranje, čini mi se da bi došlo do povećanja poreza u visini od 35 odsto za stanovnike Rutlanda. To je dosta novca.”

Gradonačelnik Luras se ne slaže i ističe da su ti podaci veoma netačni.

“Ti podaci su, iskreno rečeno, fabrikovani, ne samo kad je u pitanju opštinski budžet, već i kad je u pitanju škola. Tužno je da je ona odlučila da iznese takve pogrešne podatke.”

Taj plan je takodje doveo do jaza izmedju gradonačelnika i gradskih zakonovaca. Zakonodavac Šeron Dejvis kaže da gradonačelnik nikada nije diskutovao o izbeglicama sa gradskim funkcionerima ili sa zajednicom.

“Da je gradonačelnik iskoristio priliku da poštuje i podrži ljude koje predstvalja, mislim da ne bismo o ovome sada razgovarali.”

Bez obzira na kritike, grad nastavlja svoja nastojanja. Prve izbeglice će, prema očekivanjima, stići u Ratlend početkom januara.

XS
SM
MD
LG