Linkovi

Završena druga runda pregovora SAD - EU


Glavni pregovarač EU Ignjasio Garsija Bersero i trgovinski predstavnik SAD Den Mulejni
Glavni pregovarač EU Ignjasio Garsija Bersero i trgovinski predstavnik SAD Den Mulejni

Oba pregovaračka tima, kako je saopšteno, ostaju u potpunosti posvećeni ambicioznim planovima podrške saradnji i razvoju u SAD i EU

Danas se u Briselu okončala druga runda pregovora evropske i američke strane o budućem trgovinskom sporazumu dva kontineta, sporazumu koji bi trebalo rezultirati otrvaranjem novih radnih mjesta na obje strane, razvojem, smanjenjem troškova poslovanja i većem efikasnošću. Ova runda je za ključnu temu imala tržište usluga i investicije.

Zaključujući sedmicu pregovora, evropski domaćini su okupili one koji su najdirektinje uključeni u tematiku pregovora i koji će od njih imatoi korist i- sindikate, nevladine organizacije, profesionalne poslovne asocijacije i ostale organizacije gradjanskog društva - želeći čuti i njihove stavove, ali im i izložiti šta je do sada postignuto.

"Pregovarači su nastavili razgovore o pravilima investiranja, uslugama, energiji, kao i o širokom rasponu zakonskih pitanja koja se tiču uklanjanja tehničkih prepreka, trgovini. Uz ovo, imali smo značajan broj video konferencija o različitim oblastima, kao što su sanitarne i fito-sanitarne mjere, intelektualna svojina i prava, konkurencija, kao i stvaranja prostora za saradnju malih i srednje velikih kompanija. Mi, sa evropske strane smo veoma zadovoljni ovim sastancima. Oba pregovaračka tima, evropski i američki, ostaju u potpunosti posvećeni ambicioznim planovima naših lidera podrške saradnji i razvoju na obje strane", rekao je glavni pregovarač EU, Ignjasio Garsija Bersero.

"Usluge čine oko dvije trećine američke ekonomije, uz značajnu šansu za rastom koristeći nove tehnologije. Ovu sedmicu smo u velikoj mjeri iskoristili razgovarajući o trgovini uslugama, uključujući telekominikacije, finansijske usluge i slično. Uz ovo, izmedju nas je četiri triliona dolara stranih investicija. Medjutim, mi vjerujemo da zajedno možemo bolje. Pregovarači dvije strane su razmatrali različite oblasti od zajedničkog inetersa, nastojeći naći načina da smanjimo troškove a povećamo efikasnost. Želim naglasiti da ništa od ovoga što radimo nema namjeru da umanji standarde zaštite potrošača, zdravlja, životne sredine, što stanovnici Amerike i EU očekuju od nas i u čemu trenutno uživaju", naglasio je glavni američki pregovarač, Den Mulejni.

Naredna runda pregovora dvije strane je zakazana za 16. decembar.
XS
SM
MD
LG