Linkovi

Elektorski koledž potvrdio Trampovu pobedu


Donald Tramp je u ponedeljak i zvanično izabran za 45-og predsjednika Sjedinjenih Država nakon što su elektori tokom izjašnjavanja potvrdili njegovu pobedu. Posle tijesne i žestoke izborne trke, elektori su se ove godine našli pod pritiskom dijela javnosti da odbace Trampa i podrže Hilari Klinton što se međutim nije dogodilo.

Od holivudskih zvijezda koje su upućivale poslednje apele, do demonstranata koji su se okupili u prijestonici Vašingtonu i peticija na internetu sa govoto pet miliona potpisa…U Sjedinjenim Državama vršen je nezabilježen pritisak na elektore da tokom današnjeg glasanja ne izaberu Donalda Trampa.

Svih 538 elektora izjašnjavali se od ponedeljka ujutro u prijestonicama 50 saveznih država i u Distriktu Kolumbija,. Kao što se očekivalo, Tramp je osvojio više od 270 elektorskih glasova potrebnih za četvorogodišnji predsjednički mandat. Potrebnu većinu obezbijedio mu je Teksas, iako su dva elektora u toj saveznoj državi glasala protiv Trampa.

Na kraju glasanja, bivša državna sekretarka je bila ta koja je izgubila podršku većeg broja elektora- njih pet. Konačan rezultat bio je 304 elektorska glasa za Trampa i 227 za Klinton.

Glasanje elektora je obično formalnost, ali su se ove godine oni našli u centru pažnje javnosti, dok su se Trampovi protivnici nadali čudu. U pojedinim gradovima održani su i protesti prije glasanja. Ogromna većina elekora ipak je istakla da neće promijeniti svoj glas.

“Riječ je o nerazumjevanju naše demokratije i nepoštovanju”, saopštio je sekretar elektorskog koledža Sjeverne Karoline Glen Pinkni.

Za promjenu ishoda izbora, bilo je potrebno da najmanje 37 republikanskih elektora podrži Hilari Klinton. Međutim, kako su pristizali rezultati glasanja iz saveznih država, bilo je jasno da će elektori ostati uz Trampa.

Novoizabrani predsjednik je na Tviteru kritikovao napore da se podrije njegova pobjeda. “Da su moje mnoge pristalice reagovale i prijetile ljudima kao što to rade oni koji su izgubili izbore, bili bi prezirani i nazivani užasnim imenima”, istakao je Tramp, koji je tokom vikenda hvalio sistem elektorskog koledža.

“Nikada ga nisam cijenio do sada. Genijalan je”.

U prošlosti je pak isticao da je riječ o katastrofi za demokratiju. Pojedini elektori zatražili su više informacije prije glasanja, dok je 80 zahtijevalo da ih obavještajne agencije brifuju o navodima da se Rusija miješala u predsjedničke izbore. Obavještajni zvaničnici su odbacili taj zahtjev, koji je pak podržao šef izbornog štaba Hilari Klinton Džon Podesta.

“Šta je Trampova kampanja znala i kada su za to saznali? Da li su bili u kontaktu sa Rusima? I dalje postoje otvorena pitanja i elektori imaju pravo da znaju odgovore”.

Trampov tim odbacio je optužbe.

"Cijela besmislica o elektorima koji pokušavaju da iskoriste pitanje ruskog hakovanja da promijene izborni rezultat je nesrećna. To zaista podriva našu demokratiju više od bilo koje rasprave koju trenutno vodimo”, saopštila je Trampova savjetnica Kelien Konvej.

Donald Tramp je na izborima osvojio 306 elektorskih glasova, a Hilari Klinton 232, iako je za nju glasalo gotovo tri miliona birača više. Tramp je ipak odnio pobjede tamo gdje se to računalo, u ključnim saveznim državama. O pobjedniku ipak odlučuje sistem elektorskog koledža, koji su još u 18. vijeku uspostavili osnivači SAD.

Poslije današnjeg glasanja elektora, predstoji još jedan korak. Kongres će 6. januara zvanično da prebroji elektorske glasove, posle čega će rezultat biti konačan, a Tramp inaugurisan u podne 20. januara.

XS
SM
MD
LG