Linkovi

Rast na američkom tržištu rada


Centar za zapošljavanje u San Francisku, Kaliforniji
Centar za zapošljavanje u San Francisku, Kaliforniji

Iako je nezaposlenost poslednji put bila na ovako niskom nivou pre 5 godina, i dalje postoje sumnje u pogledu održivosti ekonomskog oporavka, uglavnom zbog zastoja u Kongresu

Najveća svetska ekonomija nastavlja da se oporavlja. Izveštaj o radnim mestima u novembru nadmašio je očekivanja. Američka vlada saopštila je da su kompanije zaposlile više radnika što je smanjilo stopu nezaposlenosti na 7 odsto - najniži nivo u proteklih 5 godina.

Američke kompanije su u novembru dodale 203 hiljade radnih mesta, čime je prosek za poslednja 4 meseca povećan na 200 hiljada novih radnih mesta. Nezaposlenost je poslednji put bila na ovako niskom nivou pre 5 godina. Ipak, analitičar Mark Hemrik iz firme „Bankrate.com“, koji je govorio za Glas Amerike putem Skajpa, kaže da je pad nezaposlenosti u novembru bio drugačiji.

Videli smo znatno poboljšanje na tržištu rada - nije se radilo samo o slabije plaćenim poslovima kao proteklih meseci.“

Nova radna mesta otvorena su i u snažnijim sektorima koji plaćaju više. U industriji su dodate 23 hiljade radnih mesta, u gradjevinarstvu 17 hiljada. Produžena je i prosečna radna nedelja, a povećane su i prosečne nadnice. Uprkos slabom početku praznične kupovne sezone, radna mesta se otvaraju i u šoping molovima i robnim kućama, kaže Keti Grenis iz Nacionalnog udruženja trgovaca.

„Očekuje se da će trgovine zaposliti izmedju 702 i 750 hiljada radnika. Dakle, sa očekivanim rastom, dolazi i mogućnost za zapošljavanje.“

Mada i dalje postoje strahovanja o tome da poboljšane ekonomske prognoze ne umanje podsticajne mere centralne banke, snažan porast zapošljavanja pozdravljen je na Volstritu. Medjutim, Mark Hemrik kaže da je i dalje otvoreno pitanje da li je američki ekonomski oporavak održiv na duži rok. On ukazuje da bi još jedan budžetski spor u Kongresu mogao da eliminiše nedavne pozitivne rezultate.

I dalje imamo odredjene rokove, a znam da su potrošači zabrinuti povodoim nefunkcionalnosti koja je postala glavno obeležje Vašingtona.“

Sledeći rok za Kongres je 13. decembar. Ukoliko do tada ne dodje do dvostranačkog dogovora o budžetskim troškovima, vlada bi ponovo mogla da ostane bez sredstava već u januaru sledeće godine.
XS
SM
MD
LG