Linkovi

Ekonomija SAD stabilna, globalna neizvesna


Volstrit
Volstrit

Ekonomisti predviđaju stabilan oporavak američke ekonomije, dok su izgledi za globalnu privredu neizvjesniji

Nakon godine uspona i padova, stiče se utisak da bi američka ekonomija mogla da bude na putu stabilnog oporavka. To dijelom potvrđuje i odluka centralne banke da podigne kamatne stope prvi put od finansijske krize. Međutim, izgledi za globalnu ekonomiju nisu tako jasni.

Velika ekonomska vijest na kraju 2015. godine bila je odluka Federalnih rezervi da podignu osnovnu kamatnu stopu za četvrtinu procenta.

Odluka odražava uvjerenje Uprave da će ekonomija nastaviti da jača”, poručila je predsjednica Federalnih rezervi Dženet Jelen.

Uprkos usponima i padovima ranije ove godine – američki ekonomski rast se po svemu sudeći stabilizovao, dok je stopa nezaposlenosti na najnižem nivou u poslednjih sedam godina. Agencija za kreditni rejting Standard and Poor’s očekuje rast od 2,7 odsto u 2016. godine i nešto što u Sjedinjenim Državama nije viđeno više od sedam godina – punu zaposlenost.

“Dobre vijesti su da vidimo poboljšanje i očekujemo da će ekonomija da bude sve snažnija, a stopa nezaposlenosti da bude malo niža, bliža 4,6 odsto do kraja naredne godina”, kaže glavni ekonomista u S&P Bet En Bovino.

Međutim, izgledi za globalnu ekonomiju su malo neizvjesniji, smatra Nacionalno udruženje za poslovnu ekonomiju.

“Širom svijeta se očekuje manji rast nego u Sjedinjenim Državama, barem u razvijenim zemljama”, ističe Ken Simonson iz udruženja.

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija o globalnim ekonomskim izgledima, ekonomije širom svijeta nastaviće da se suočavaju sa problemima – naročito kada je riječ o tržištima u usponu koja su nekada privlačila investitore u potrazi za većim profitima. Gas Faušer, ekonomista u finansijskoj kompaniji PNC, kaže:

Tržištima u usponu će biti malo teže. Ona su više podložna ulaganju i povlačenju velikog kapitala, zbog čega bi moglo da dođe do poremećaja kako Federalne rezerve budu podizale kamatne stope u Sjedinjenim Državama.”

Takođe je i dalje prisutna zabrinutost zbog sporijeg rasta u Evropi i Kini. Uprkos neizvjesnosti – većina ekonomista smatra da su upozorenja na moguću svjetsku recesiju pretjerana.

“Stvari bi očigledno mogle da se pogoršaju, svakako vidimo probleme u eurozoni, slab rast u Kini, sve to nagovještava da nas očekuje neravnomjeran razvoj, ali to ne znači da je recesija neminovna”, smatra Bovino.

Iako se američki ekonomski izgledi poboljšavaju, rast vrijednosti dolara vjerovatno će nanijeti štetu izvoznicima u 2016. godini, čak i dok pad cijena nafte smanjuje globalne investicije u energiju.

XS
SM
MD
LG