Linkovi

Obama postavio nacionalnog koordinatora za ebolu


Predsednik Obama imenovao je Rona Klajna, bivšeg zvaničnika Bele kuće, za nacionalnog koordinatora za borbu protiv ebole, dok državni sekretar Džon Keri upozorava da je potreban efikasniji globalni odgovor na epidemiju.

Lekari u Nacionalnom institute zdravlja u Vašingtonu, koji su sinoć primili bolničarku iz Teksasa, Ninu Fam, zaraženu ebolom, saopštili su da je njeno stanje stabilno, ali da je iscrpljena posle putovanja iz Dalasa. U medjuvremenu, predsednik Obama imenovao je Rona Klajna, bivšeg zvaničnika Bele kuće, za nacionalnog koordinatora za borbu protiv ebole.

Bela kuća je saopštila da je Ron Klajn, bivši visoki saradnik američkih dvojice potpredsednika – Džozefa Bajdena i Ala Gora – prihvatio novu dužnost. Njegov zadatak je da zaštiti Amerikance od bolesti i vodi računa da su mere unutar zemlje koordinisane sa naporima da se zaustavi ebola u Zapadnoj Africi.

Za to vreme, državni sekretar Džon Keri poručio je da svet mora da zajedno radi na suzbijanju epidemije ebole.

"Da bismo rešili ovu krizu moraćemo da se oslanjamo na kolektivna iskustva I kolektivne kapacitete. Nijedna zemlja, nijedna pojedinačna grupa nacija, neće moći da sama reši ovaj problem. Biće potreban kolektivni, globalni odgovor, kako se kaže – sve ruke na palubi. To je jedini način da se ovo reši."

Keri je naveo da je do sada prikupljena jedva trećina od milijardu dolara, koliko UN procenjuju da je neophodno za borbu protiv epidemije. On je istakao da bi, ako se ne reaguje adekvatno I odmah, ebola mogla da postane globalna kriza kao što je dečija paraliza.

U medjuvremenu, prva medicinska sestra zaražena ebolom u SAD, 26-godišnja Nina Fam, sinoć je na nogama izašla iz aviona kojim je iz Teksasa prebačena u Merilend, u blizini američke prestonice. Ona je kolima hitne pomoći prevežena do Nacionalnog instituta za zdravlje,( NIH), gde je smeštena u specijalizovanom odeljenju za izolaciju, jednom od četiri u celoj zemlji. Doktor Entoni Fauči, stručnjak za infektivne bolesti, obavestio je javnost da je njeno stanje stabilno ali da je iscrpljena od putovanja.

“Prevalila je dug, naporan put. Mi smo joj pomagali, bila je na nosilima ispod malog šatora, to je nešto što pruža optimalnu zaštitu ljudima u kolima hitne pomoći, a uz nju je bio jedan od naših lekara iz intenzivne nege, takodje u odgovarajućoj zaštitnoj opremi. Njeno stanje je stabilno, što znači da i dalje ima neke simptome. Dobro je raspoložena. Ona je veoma inteligentna i svesna osoba, koja tačno zna šta se dešava, i zaista je sjajna devojka.”

Ninina koleginica Ember Vinson, druga bolničarka iz Dalasa zaražena ebolom pošto je negovala istog pacijenta iz Liberije, koji je kasnije podlegao bolesti, leči se u Atlanti. Vlasti pokušavaju da ustanove da li je počela da se razboljeva čak pre nego što je putovala avionom od Dalasa do Klivlenda, gde je organizovala svoje predstojeće venčanje, i nazad. Članovi njene porodice tvrde da Ember u vreme boravka u Ohaju, nije ispoljavala nikakve simptome bolesti.

-

XS
SM
MD
LG