Linkovi

Zaokret u spoljnoj i trgovinskoj politici posle izbora?


Sa novoizabranim američkim predsednikom Donaldom Trampom, stručnjaci za spoljnu politiku očekuju da će Vašington promeniti pristup nekim od svetskih gorućih pitanja.

Od terorističkih pretnji i konflikta na Bliskom istoku, do ruske intervencije u Ukrajini i sve agresivnije Kine, novoizabrani predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp imaće pune ruke posla što se tiče globalnih izazova koji će uticati na američke nacionalne interese.

Tramp je obećao da će pobediti nasilni ekstremizam i da će to biti na vrhu njegove liste prioriteta, međutim mnogi analitičari kažu da ta retorika koju je koristio tokom predizborne kampanje, neće biti od pomoći.

Kada ste na svetskoj sceni, svako pažljivo prati sve što radite. Onda shvatite da reči povlače posledice, reči znače drugim ljudima. Način na koji govorite o određenim stvarima, način na koji pravite okosnicu konflikta, način na koji pokušavate da se odnosite prema njima mnogo znači”, kaže Derel Vest iz Instituta Brukings.

Tramp je tokom kampanje govorio o dobrobitima saradnje sa Rusijom – koju je Obamina administracija smatrala neprijateljskom. Takvi komentari su zabrinuli i zbunili mnoge stručnjake za spoljnu politiku.

Ako sudimo o njegovoj politici, ili ako pokušavamo da je razumemo na osnovu onoga što je nedavno rekao, ja bih bio veoma zabrinut. Njegovo nepoznavanje osnovnih činjenica o ruskoj agresiji u Ukrajini, dovođenje u pitanja obaveze u NATO-u, prema našim saveznicima, sve je to veoma opasno”, ističe Džon Herbst iz Atlantskog saveta.

Što se tiče sporazuma o slobodnoj trgovini sa rastućim azijsko-pacifičkim regionom, poznatim kao Transpacifičko partnerstvo, regionalni stručnjaci smatraju da se on neće nastaviti pod Trampovom administracijom, s obzirom na njegov skepticizam u vezi sa slobodnom trgovinom.

Novoizabrani predsednik će najverovatnije zauzeti oštriji stav prema tenzijama u Južnom kineskom moru, kojim se prevozi roba u vrednosti od više hiljada milijardi.

“Mora da postoji snažnije prisustvo. Mnogi pričaju o brodovima koji idu u operacije za slobodu plovidbe, to je samo jedan deo. Tu se radi i o angažovanosti, o vežbama, o trgovini i odbrani. Mislim da postoji konsenzus da moramo više da se angažujemo”, ističe Majkl Grin iz Centra za strateške i međunarodne studije.

Jedan deo analitičara vidi novoizabranog predsednika kao nepoznanicu u spoljnoj politici - oni će morati da sačekaju i vide koga će Tramp izabrati za članove svog kabineta i postaviti na druge visoke položaju kako bi dobili jasniju sliku kako će njegova Bela kuća nastupiti na svetskij sceni.

XS
SM
MD
LG