Linkovi

Ko je pobednik druge debate?


Američki predsednički kandidati, Donald Tramp i Hilari Klinton
Američki predsednički kandidati, Donald Tramp i Hilari Klinton

Druga predsjednička debata u izbornoj 2016. godini sada je prošlost. Oba kandidata će, bez sumnje, proglasiti pobjedu i nastaviti kampanju po saveznim državama. Analitičari ističu da je malo verovatno da će debata da promeni trenutni odnos snaga i prednost Hilari Klinton u anketama. Tramp je, kako ističu, bio bolji nego u prvoj debati što međutim neće mnogo uticati na njegovu poziciju u anketama.

Na univerzitetu Vašington u Sent Luisu vladalo je veliko uzbuđenje uoči druge predsjedničke debate. Uživo ju je gledalo samo nekoliko stotina studenata, čija imena su izvučena na lutriji. Među njima i Maks Alborn koji je osvojio jedno od poslednjih mjesta u publici.

“I dalje zastupam više liberalne stavove, ali mi je debata definitivno privukla pažnju. Mislim da su kandidati iznijeli neke veoma interesantne stvari.”

Sama debata je više ličila na svađu sa upadicama i optužbama – naročito posle objavljivanja video snimka u kojem Donald Tramp iznosi vulgarne komentare o ženama. Napeta atmosfera nije se dopala studentu poslednje godine studija Tomu Barkeru, koji je takođe uživo pratio debatu.

Bilo je pomalo iritirajuće, barem za zemlju.”

Posle objavljivanja spornog snimka, desetine republikanca povukle su podršku svom kandidatu, što su njihove kolege na univerzitetu Vašington već uradile. Oni su postavili transparent na kojem piše “Donald Tramp i nas plaši”. Ruben Šaket je predjednik grupe.

“Ovo nije podrška Hilari Klinton, samo smatramo da su republikanski birači pogriješili pri izboru kandidata.”

Trampove pristalice, među kojima je Dženifer Bird, smatraju da je u pitanju naivnost.

“Ako nemate životno iskustvo, onda zaista ne razumijete situaciju i mnoge stvari zvuče divno dok ih ne primijenite.”

Politički operativci su posle debate pokušali da ubijede sve da je njihov kandidat pobijedio.

“Hilari Klinton je lagala Federalnom istražnom birou kada je rekla da ne zna šta znači “C” na vladinim dokumentima”, kazao je Trampov pristalica, bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani.

“Klinton je govorila o pozitivnim stvarima. Tramp je napadao cijelo veče”, istakao je šef izbornog štaba Hilari Klinton Džon Podesta.

Utiske o predsjedničkim kandidatima iznijeli su i učesnici panela, pripadnici različitih imigrantskih zajednica, u sjedištu Glasa Amerike u Vašingtonu. Većina je posle debate smatrala da je Klinton bila bolja, dok su ostali ili podržali Trampa ili su i dalje bili neodlučni.

"Ona izgleda državnički i zbog toga je veoma teško uzeti u obzir kandidata kao što je Tramp”, smatra Nataša Akda, porijeklom iz Libana.

"Ne vjerujem ni jednom kandidatu. Drugo, vodi se nacionalna medijska kampanja da se Tramp diskredituje, jer samo na taj način mogu da nam nametnu Klinton”, ističe Emad El-Hadi, porijeklom iz Egipta.

Međutim, žene koje su učestvovale u forumu, nisu prihvatile Trampovo objašenje da su njegovi uvredljivi komentari o ženama samo svakodnevni privatni razgovor između muškaraca.

"To je neprostiv potez čovjeka koji će da predstavlja zemlju gdje je svaka peta žena na koledžu žrtva seksualnog uznemiravanja. Nema veze da li je u pitanju samo običan razgovor muškaraca, to je i dalje neprikladno ponašanje za bilo koga, a naročito predsjedničkog kandidata”, ističe Sara Basil, porijeklom iz Libana.

U anketi, koju je Glas Amerike sproveo na Tviteru, nešto više od dvije trećine ispitanika navelo je da bi glasalo za Hilari Klinton. Prema novom istraživanju javnog mnjenja, koje su tokom vikenda sproveli televizija NBC i dnevnik Vol strit žurnal, prednost Hilari Klinton je trenutno dvocifrena, 45 naprema 38 odsto.

XS
SM
MD
LG