Linkovi

SAD čekaju konkretan potez Kine u snižavanju tarifa


Kineski predsednik Ši Đinping na Boao forumu
Kineski predsednik Ši Đinping na Boao forumu

Obećanje kineskog predsednika Ši Đinpinga da će sprovesti ekonomske reforme, koje obuhvataju i snižavanje tarifa na uvoz automobila, po svemu sudeći olakšalo je rastuće trgovinske nesuglasice sa Vašingtonom.

Ši je održao govor na Boao forumu posle nekoliko dana tokom kojih su Peking i Vašington najavili uvođenje međusobnih trgovinskih tarifa.

Predsednik Tramp pohvalio je Šijev govor na Tviteru, navodeći da je “veoma zahvalan za lepe reči predsednika Šija iz Kine kada je reč o tarifama i barijerama za uvoz automobile”… i “prosvetljenju” o intelektualnom vlasništvu i tehnološkim transferima, naglašavajući da će zajedno napraviti ogroman napredak.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders poručila je nešto kasnije da treba sačekati i videti šta će kineski lider učiniti.


“Definitivno smo ohrabreni rečima kineskog predsednika Šija i njegovom ljubaznošću, ali u isto vreme želimo da vidimo konkretne poteze Kine. Dok se to ne dogodi, nastavićemo da se krećemo napred u procesu i pregovorima”.

Sanders je rekla da je pitanje da li će Kina uspeti da odloži američke tarife deo privatnog pregovaračkog procesa sa Pekingom.

U svom govoru Ši je rekao da će Kina ove godine pokrenuti niz značajnih mera, među njima i snižavanje tarifa na uvoz automobila, što je jedna od ključnih barijera koje je predsednik Tramp mnogo puta spominjao.

Kina je uvela tarife od 25 procenata na uvoz automobila, dok je američka taksa na uvoz kineskih vozila u SAD svega dva i po odsto.

XS
SM
MD
LG