Linkovi

Tužbe u tri države da se zaustavi brojanje glasova


Advokati i pristalice novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa preduzeli su zakonske mere da zaustave ponovno prebrojavanje glasova u Viskonsinu, Pensilvaniji i Mičigenu.

Novo brojanje glasova u saveznim državama, u kojima je Tramp pobedio sa malom razlikom, zatražila je bivša predsednička kandidatkinja Stranke zelenih Džil Stajn da bi se, kako je saopštio njen izborni štab, osigurao integritet američkog glasačkog sistema. Taj potez, kako ističu eksperti, neće promeniti izborni rezultat.

U Mičigenu, državni tužilac Bil Šuet podneo je tužbu zahtevajući od Vrhovnog suda u toj saveznoj državi da zaustavi ponovno brojanje glasova. Šuet tvrdi da Stranka zelenih nema osnova za taj zahtev, zato što njena kandidatkinja nije bila "oštećena" do te mere da je zbog pogrešnog brojanja glasova mogla da izgubi na izborima. Takođe je naglasio da novo brojanje glasova, koje bi moglo da počne naredne nedelje, "preti da utiša sve one koji su glasali za predsednika."

Trampove pristalice i republikanci podneli su federalnu tužbu i u Viskonsinu, gde su glasovi već počeli ponovo da se broje.

Advokati novoizabranog predsednika podneli su žalbu i u Pensilvaniji, tvrdeći da nema dokaza ili čak ni optužbi da je došlo do bilo kakvog ugrožavanja glasačkog procesa u toj saveznoj državi. Sudski pretres tim povodom trebalo bi da bude održan u ponedeljak.

Džil Stajn je navela da će Tramp i njegove pristalice da pokušaju da odlože ponovno brojanje glasova kako ne bi bili ispunjeni rokovi za potvrdu izbornih rezultata.

Izborni zvaničnici u sve tri savezne države izrazili su uverenje da su izborni rezultati validni, uprkos tesnim pobedama republikanskog kandidata.

XS
SM
MD
LG