Linkovi

SAD: Bez azila za žrtve nasilja


Američki sekretar za pravosuđe Džef Sešns

Američki sekretar za pravosuđe, Džef Sešns, preduzima mere čiji cilj je uskraćivanja zahteva za azil žrtvama nasilja bandi ili porodičnog nasilja. Tom merom bi broj azilanata koji u Sjedinjene Države ulaze legalno mogao da se smanji za desetine hiljada.

Sešns je u ponedeljak izjavio da “sama činjenica da zemlja možda ima problem da efikasno rešava neke zločine ili da su pripadnici određene populacije mnogo češće žrtve kriminala, ne može sama po sebi da podrazumeva davanje azila".

“Svet će znati koja su naša pravila i veliki broj ljudi se više neće upuštati u opasno putovanje. Broj ilegalnih migranata i broj neosnovanih zahteva će se smanjiti. Siguran sam u to. Umesto začaranog kruga u kom se širi nezakonitost stvorićemo moralni krug.”

Sešns je dodao da imigranti iskorišćavaju sistem za dobijanje azila na štetu vladavine prava, kao i da će njegova odluka doneti sudijama za imigraciju veću transparentnost prilikom donošenja odluka o ispravnosti zahteva.

Predsednik Donald Tramp duže vreme poziva na izmenu procedure za davanje azila u Sjedinjenim Državama, navodeći da su se zahtevi za azil od 2011. udesetostručili i zalaže se protiv politike “uhvati i pusti” što nekim imigranim omogućava ostanak u zemlji dok čekaju na poziv za suđenje u već prenatpanom pravnom sistemu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG