Linkovi

SAD apeluju na Tursku da bude uzdržana u Siriji


Američki državni sekretar Reks Tilerson, levo, rukuje se sa britanskim ministrom spoljnih poslova Borisom Džonsonom u Londonu, 22. januara 2018.
Američki državni sekretar Reks Tilerson, levo, rukuje se sa britanskim ministrom spoljnih poslova Borisom Džonsonom u Londonu, 22. januara 2018.

Sjedinjene Države izražavaju zabrinutost zbog turske ofanzive u severnoj Siriji, a najviši zvaničnici apeluju na uzdržanost i strahuju da bi se konflikt mogao raširiti.

Na brifingu za novinare u ponedeljak u Beloj kući, pres-sekretarka Sara Hakabi Senders rekla je da SAD razumeju tursku "legitimnu zabrinutost za bezbednost" i da su "predane radu sa Turskom kao NATO saveznicom".

"Porast nasilja u Afrinu remeti mir u relativno stabilnoj oblasti u Siriji", rekla je. "To odvraća od međunarodnih napora da se obezbedi trajni poraz ISIS-a i mogao bi da bude iskorišćen od ISIS-a i al-Kaide za ponovno snabdevanje i bezgednu zonu i nosi rizik pogoršanja humanitarne krize".

Senders je takođe zatražila od Turske da "demonstrira uzdržanost u svojim vojnim akcijama i retorici, obezbeđujući da njene operacije budu ograničene u opsegu i trajanju, da obezbedi da se humanirna pomoć nastavi i da izbegava civilne žrtve. Mi želimo da obezbedimo da Asadov brutalni režim ne može da se vrati u Afrin i nastavićemo da radimo diplomatski kako bi se okončao sirijski građanski rat".

Arhiva - Pres-sekretarka Bele kuće, Sara Hakabi Senders, razgovara sa novinarima tokom brifinga u sali Breedi u Beloj kući, 11. januara 2018.
Arhiva - Pres-sekretarka Bele kuće, Sara Hakabi Senders, razgovara sa novinarima tokom brifinga u sali Breedi u Beloj kući, 11. januara 2018.

Tenzije između SAD i Turske

I dok Vašington želi da očuva svoj odnos sa Turskom, on takođe ima veze sa kurdskim i drugim snagama koje targetira Turska.

U Londonu, na konferenciji za štampu u ponedeljak, državni sekretar Reks Tilerson rekao je da su "SAD u Siriji kako bi porazile ISIS (takozvanu Islamsku državu) i to smo učinili sa koalicijom partnera, posebno sa Sirijskim demokratskim snagama, koje su sačinjene od Kurda i Arapa, ali takođe i od elemenata hrišćanskih snaga. To je zaista multietnička grupa boraca koji brane svoju teritoriju i domove. I takođe smo zabrinuti zbog turskih incidenata u severnoj Siriji".

Kasnije, Tilerson je izneo zabrinutost zbog rasta tenzija između Turske i Sjedinjenih Država.

"Ne mislim da ćemo naći dvoje NATO saveznika koji se suočavaju", rekao je.

Video: Tilerson o Turskoj i Siriji

US, EU Appeal to Turkey to Minimize Casualties in Syria Attack
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Tilerson je rekao da je Turska zabrinuta zbog "terorista koji prelaze granicu u Tursku i izvode napade i mi cenimo njihovo pravo da se brane, ali ovo je teška situacija u kojoj je puno civila umešano. Zato, zatražili smo od njih samo da pokušaju da budu precizni, da probaju da ograniče svoje operacije, da pokušaju da pokažu nešto uzdržanosti".

Obaveštavanje

Porparol američke centralne komande, potpukovnok Erl Braun, rekao je za Glas Amerike da SAD ne sprovode koalicione operacije u Afinu. On je takođe rekao da SAD imaju memorandum o razumevanju sa Turskom u kome je navedeno da će obaveštavati SAD o operacijama u Siriji i da se pridržavaju tog memoranduma.

"Turske akcije u Afrinu su unilateralne i nisu povezane sa koalicionim operacijama u Siriji", rekao je. "U skladu sa postojećim memorandumom o razumevanju, Turska obezbeđuje detaljnije izveštaje o svojim operacijama koaliciji, kako bi se obezbedila obaveštenost pre vojnih akcija".

Francuski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Fransoa Delatr, zatražio je "mogućnosti za hitan sastanak o široj situaciji u Siriji, posebno o humanitarnoj situaciji".

On je dodao, "naš prioritet su Istočna Guta i Idlib, gde se događa tragedija pred našim očima koja je potpuno neprihvatljiva".

Arhiva - Francuski ambasador Fransoa Delatr razgovara sa novinarima nakon što je stigao na sednicui Saveta bezbednosti UN, u sedištu Ujedinjenih nacija, 24. jula 2017.
Arhiva - Francuski ambasador Fransoa Delatr razgovara sa novinarima nakon što je stigao na sednicui Saveta bezbednosti UN, u sedištu Ujedinjenih nacija, 24. jula 2017.

Tilerson se sastaje sa Francuzima

U utorak, Tilerson će se sastati sa višim francuskim zvaničnicima kako bi raspravljao o širokom polju pitanja, uključujući Siriju, Iran, Liban, Libiju, opasnost iz Severne Koreje i Ukrajinu. On će takođe prisustvovati započinjanju Međunarodnog partnerstva protiv nekažnjivosti upotrebe hemijskog oružja.

Zvaničnici Stejt dipartmenta rekli su da bi Tilerson trebalo da kaže svoje ocene u Parizu o Siriji i hemijskom oružju. Tilerson je rekao novinarima da bi trebalo da razmeni mišljenja o zaustavljanju upotrebe hemijskog oružja.

"Očigledno, mi znamo da je hemijsko oružje upotrebljeno u Siriji. Videli smo ga", rekao je.

Upitan o novim izveštajima da je Sirija ponovo upotrebila hemijsko oružje protiv sopstvenih civila, pomoćnik za odnose s javnošću američkog državnog sekretara, Stiv Goldštajn, nije mogao da potvrdi te izveštaje, ali je rekao novinarima u Vašingtonu u ponedeljak:

"Civili se ubijaju i to je neprihvatljivo".

U.N. o upotrebi hemijskog oružja?

Upitan da li će Sjedinjene Države pokrenuti temu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Goldštajn je rekao: "Videćemo sutra".

On je dodao da Rusija mora da uradi više kako bi se zaustavilo ubijanje.

"Rusija nije uspela da Siriju liši hemijskog oružja i oni blokiraju organizacije za hemijsko oružje. Što je mnogo, mnogo je", upozorio je.

Izveštačica Glasa Amerike iz Pentagona, Garla Bab, učestvovala je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG