Linkovi

Evakuisana ambasada SAD u Jemenu


Policija zaustavlja automobile kod kontrolnog punkta blizu američke ambasade u Sani, u Jemenu, 6. avgusta 2013.
Policija zaustavlja automobile kod kontrolnog punkta blizu američke ambasade u Sani, u Jemenu, 6. avgusta 2013.

Stejt department i dalje veoma ozbiljno shvata aktuelnu terorističku pretnju. Tokom noći, uz pojačane mere bezbednosti, SAD su evakuisale skoro kompletno osoblje iz Jemena.

Stejt department i dalje veoma ozbiljno shvata aktuelnu terorističku pretnju. Posle - kako izgleda - još jednog napada bespilotnom letelicom, u kojem su ubijena četiri pripadnika al-Kaide - SAD su evakuisale osoblje svoje ambasade u Jemenu, a pozvale svoje građane u državama za koje važi teroritička pretnja - da budu veoma pažljivi.

Tokom noći, uz pojačane mere bezbednosti, SAD su evakuisale skoro kompletno svoje osoblje iz Jemena.

Aktuelna teroristička zavera potiče od najviših lidera al-Kaide. Jedan visok američki zvaničnik izjavio je za TV mrežu ABC da je Ajman al-Zavahiri iz Pakistana naredio lideru jemenskog ogranka al-Kaide da izvede – kako se navodi – „veliki napad“, koji je „od strateškog značaja“.

Nasir al-Vuhajši je jedan od poznatih terorista, koji su osmislili bombu u donjem vešu, bombe u mastilu za štampače i hirurški ugrađene eksplozive - male bombe koje mogu da se smeste unutar ljudskog tela.

Ova grupa je prilično domišljata, odvažna i željna da izazove štetu“, ocenjuje Danijel Bendžamin, koordinator Stejt Departmenta za antiterorizam

Američke obavestajne službe presrele su komunikaciju dvojice lidera al-Kaide, što je dovelo do masovnog zatvaranja ambasada na Bliskom istoku, u Africi i južnoj Aziji. Veruje se da je inicijalna meta bila američka ambasada u Jemenu, ali bi na spisku mogle da budu i ostale američke i strane ustanove.

Obaveštajne službe veruju da su kamioni već natovareni eksplozivom kako bi izveli napad u Jemenu i besomučna potraga je u toku.

„Jemen je naravno zemlja koja nema previše snažnu centralnu vlast i grupa ima na raspolaganju veliku teritoriju za operacije i kao sigurno utočište“, ističe Bendžamin.

Prošle noći u Jemenu je izvršen još jedan napad bespilotnom letelicom, čija su meta bili članovi al-Kaide, četvrti takav napad u poslednjih sedam dana. U međuvremenu, američki ambasador u toj zemlji već se vratio u Vašington i malo je verovatno da će uskoro nazad na Bliski istok.
XS
SM
MD
LG