Linkovi

"Sabotaža" brodova pored obale Emirata


Arhiva - Američki razarač naoružan navođenim raketama, USS Balkelej, učestvuje u pretakanju nafte na moru sa tankerom USNS Džon Letal, u Omanskom zalivu.
Arhiva - Američki razarač naoružan navođenim raketama, USS Balkelej, učestvuje u pretakanju nafte na moru sa tankerom USNS Džon Letal, u Omanskom zalivu.

Saudijska Arabija saopštila je da su dva njena tankera pretrpela "značajna oštećenja" u "napadu sabotažom" rano u nedelju u vodama pokraj Ujedinjenih Arapskih Emirata. Više detalja o šteti, međutim, nije objavljeno.

Ministar energetike u vladi kraljevstva rekao je da je jedan od tankera bio na putu ka saudijskoj luci Ras Tanura, kako bi natovario naftu namenjenu Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države izdale su upozorenje rano u ponedeljak zbog navodnog "akta sabotaže", upućeno brodovima u blizini obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. Upozorenje stiže usred povećanih tenzija između SAD i Irana.

Ranije, UAE saopštili su da su četiri njihova trgovačka borda bila meta "operacija sabotaže" u nedelju u blizini njihovih teritorijalnih voda u Omanskom zalivu, ali nisu objavili više detalja o sabotaži niti o tome ko je vlasnik brodova, već samo da je reč o različitim državama.

Saopštili su da niko nije povređen i da ni hemikalije, ni gorivo nisu iscureli iz brodova.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi rekao je u ponedeljak u saopštenju da su napadi na brodove "alarmantni i za žaljenje". On je pozvao na istragu o napadima i uputio upozorenje zbog "avanturizma" stranih igrača koji žele da ugroze pomorsku bezbednost.

UAE su saopštile da međunarodna tela pomažu u istrazi.

"Izvođenje akata sabotaže na trgovinskim i civilnim plovilima i pretnja po bezbednost i živote onima koji su bili na tim brodovima ozbiljan su razvoj događaja", saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova UAE u nedelju, tražeći od svih zemalja da preuzsmu svoju odgovornost u sprečavanju akcija koje imaju za cilj podrivanje bezbednosti plovidbe.

XS
SM
MD
LG