Linkovi

Neupodobljeni Šabac


Neupodobljeni Šabac
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:05:25 0:00

Neupodobljeni Šabac

21. septembra u Šapcu počinje čuveni šabački vašar, na kome se tokom tri dana okupi više od sto hiljada ljudi iz cele Srbije. Taj vašar tek dolazi, a onaj veći, politički je uglavnom prošao - posle lokalnih izbora lokalnu vlast su formirale Zajedno za Srbiju i Grupa građana Nemanja Pajić, pa je tako Šabac postao jedini veći grad u Srbiji u kome SNS nije na vlasti.

U Šapcu se ne zaboravlja ni rat u Bosni, ni sve one strašne stvari koje su se dešavale 90-tih godina. Tim rečima Hanibal Kovač, vlasnik Podrinskih novina objašnjava činjenicu da njegov grad, jedini veći u Srbiji, nema naprednjake na vlasti.

Nakon poslednjih lokalnih izbora, u Šapcu su vlast formirale koalicija Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, i grupa gradjana Pobeda za Šabac Nemanja Pajić. Naprednjaci su osvojili najviše odbornika, ali ne i vlast u Šapcu:

"A onda se setimo onog puča 2012, pokušaja prevrata političkog u Šapcu, kada je premijer preko nacionalne televizije pozvao da se Šabac brani. Uveli su prinudnu upravu. Vojnu upravu su doveli. Doveli su načelnika Generalštaba kome je bilo mesto u Obrenovcu ili Krupnju, a ne u Šapcu da brani, ne znam ni ja šta. I tad je prosečan glasač u Šapci video da tu nešto nije u redu", priča Hanibal Kovač.

Ono što nisu uspeli tokom poplava, naprednjaci nisu uspeli ni za nedavnim izborima. Vlast u gradu su bez velike buke ponovo formirali stari partneri, a Šabac je je ostao neupodobljen sa vlašću u Beogradu:

"Ta tema se i ovde provlačila – da li treba lokalna vlast da bude upodobljena sa republičkom. Ja mislim da ne treba. Na taj način ćemo obesmisliti lokalne izbore. Zašto imamo lokalne izbore ako će svuda vlast biti ista", ističe Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca

"Mi smo našu situaciju stabilizovali 10 dana nakon izbora. Nakon što su završeni izbori, sa našim dugogodišnjim partnerom smo se dogovorili bukvalno za jedan dan, odmah nakon toga organizovali sednicu skupštine, konstituisali vlast i nastavili da radimo", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca

Situacija u kojoj se nalazi Šabac liči gotovo na kohabitaciju – grad je opozicija vladi koju predvodi SNS, ali kako očekuju u ovom gradu, to ne bi smela da bude prepreka za komunikaciju Beograd-Šabac:

"Kada jedna lokalna samouprava ima dobre planove, i kada ima dobre programe i ideje, onda država tu ne može ništa sa smeta. Može samo da bude partner, ili da ne bude partner", navodi Zelenović.

"Sad kad je prošla ova prva histerija posle izbora, da će se relacije između republičke Vlade i lokalne samouprave dovesti u normalu. Neodrživo je jednostavno. Ne zbog Šapca, zbog samog premijera i republičke vlasti. Oni moraju da se malo dozovu pameti i tu mislim da idu stvari u pravom smeru", ocenjuje Hanibal Kovač.

Šabac je oduvek važio za bogat trgovački i poljoprivredni kraj. I danas se ovde živi za nijansu bolje nego u drugim delovima Srbije. U Šapcu radi 4000 firmi sa više od 500 malih i srednjih preduzeća. U gradu je regisrovano dve hiljade preduzetnika.

"Imamo jedini u ovom delu, ne samo Srbije, nego i u ovom delu Evrope, industrijsku zonu koja ima 600 ha i koja je u apsolutnom vlasništvu grada Šapca. Mi smo od Naleda i od Ministarstva privrede dobili titulu za povoljno poslovno okruženje", ističe Pajić.

" Komuniciramo sa gradskim vlastima da ono što je u njihovoj ingerenciji da pomažu ali se mora priznati da ipak sadašnjim zakonima u poslednjih 15-tak godina mnogo se toga promenilo i da je sve to centralizovano na Beograd. U zadnjih četri pet godina dolazi jedan broj firmi koji dolaze u područje opštine Šabac. To je dobra stvar i za domaće privrednike jer se stvara odredjena konkurencija", kaže Radoslav Veselinović, predsednik kompanije Galeb Group.

U gradu radi i sedam italijanskih kompanija, a čelnici Šapca dosta očekuju od dolaska japanske kompanije kompanije za proizvodnju auto-delova Yazaki – u prvoj fazi biće zaposleno 1.700 ljudi, a računa se da bi ovde posao moglo da nađe i 3.000 Šapčana:

"Od onog starog kompleksa Zorke, sada imate sedam privatnih kompanija, što domaćih što stranih, koje rade i funkcionišu na jedan pristojan način. I ja očekujem da ćemo sada, sa ovim novim investicijama pokušati da vratimo to što se nekada zvalo kompleks u kome radi veliki broj ljudi", kaže Nebojša Zelenović.

"To novo rukovodstvo uspeva, bez obzira na pritisak iz republike, da dovede ozbiljne investitore. Nemojte zaboraviti, tu je Tikurila, dolazi Yazaki, to su ozbiljne stvari. Industrijska zona je urađena, Šabac ima šta da ponudi. I Šabac će se vratiti", konstatuje Kovač.

Ukoliko se privredni planovi ostvare, čelnicima Šapca neće biti teško da nastavljaju da odvajaju sedam odsto budžeta za kulturu – čime, inače vole jako da se hvale. Iako politički nezgodno pozicioniran, Šabac tako istrajava u jednoj stvari: bio je i ostao srpski Mali Pariz.

XS
SM
MD
LG