Linkovi

Miting protiv Putina u Moskvi


Demonstranti u protestnoj šetnji centrom Moskve
Demonstranti u protestnoj šetnji centrom Moskve

Uprkos izuzetno niskoj temperaturi i činjenici da je do predsedničkih izbora ostalo svega mesec dana, desetine hiljada demonstranata izašle su na ulice Msokve i drugih gradova .

Ogromna masa koja se protivi kandidaturi premijera Vladimira Putina prekrila je ulice prestonice i okupila se na Trgu Bolotnaja, preko puta Kremlja, dok je miting podrške Putinu održan nekoliko kilometara dalje. Anti-vladini demonstranti uzvikivali su "Rusija bez Putina" na trećem protestnom skupu od parlamentarnih izbora 4. decembra.

Opozicioni političari tvrde da je Putinova stranka Ujedinjena Rusija ukrala milion glasova na tim izborima kako bi zadržala kontrolu nad donjim domom parlamenta. Od tada zahtevaju ponavljanje glasanja i reformu ruskog političkog sistema, kao i oslobađanje političkih zatvorenika.

Moskovski mediji preneli su žalbe državnih službenika - nastavnika, medicinskih sestara, poštanskih službenika - da su bili primorani da prisustvuju pro-Putinovom mitingu kako bi podržali čoveka koji je praktično već 12 godina na vlasti, a sada se kandidovao za novih šestogodišnji predsednički manadat.

XS
SM
MD
LG