Linkovi

Spoljni faktor uzrok pada ruskog aviona


Visoki zvaničnici Metrodžeta, ruske čarter avio kompanije čiji se Erbasov putnički avion srušio u Egiptu, odbacili su tehničku ili ljudsku grešku i okrivili „spoljne“ faktore za nesreću u kojoj je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

“Nema tehničkih neispravnosti koje bi mogle da budu uzrok tome što se avion prelomio u vazduhu”, rekao je danas u Moskvi Aleksandar Smirnov, direktor letenja čarter kompanije Kogalimavija, poznate i kao Metrodžet.

“Avion nije leteo, on je padao”, istakao je Smirnov dodavši da je “posada potpuno izgubila kontrolu i zbog toga nije bilo ni jednog pokušaja da se uspostavi kontakt i prijavi havarija na letu”.

Smirnov je takođe rekao da je avion Metrodžeta “zadobio ozbiljna oštećenja konstrukcije zbog kojih nije mogao da nastavi da leti”.

Jedini način da se objasni nesreća je “neka vrsta spoljašnjeg dejstva … odbacili smo tehničke neispravnosti aviona, isključili smo ljudski faktor, odnosno mogućnost greške pilota ili nekog člana posade”, rekao je Smirnov.

Zvanični Kairo i Moskva su sa sumnjom prihvatili tvrdnje egipatskog ogranka terorističke grupe Islamska država da su oni oborili avion, koji je u subotu leteo iz popularnog egipatskog letovališta Šarm el Šeika ka Sankt Peterburgu, drugom najvećem gradu u Rusiji.

Američki direktor nacionalnog obaveštajnog saveta Džejms Kleper rekao je danas da “još uvek nema dovoljno konkretnih dokaza da su teroristi umešani” u nesreću, ali je podsetio na značajno prisustvo Islamske države, koja je preuzela odgovornost, na Sinajskom poluostrvu.

Upitan da li ekstremisti Islamske države imaju mogućnosti da obore putnički avion, on je rekao “da je malo verovatno, ali da ne bi trebalo potpuno odbaciti tu mogućnost”.

Avion kompanije Metrodžet nestao je u subotu sa radara dok je preletao preko Sinajskog polustrva sa 224 ljudi i članova posade.

Skoro svi putnici na letu su bili ruski turisti koji su se vraćali u Sankt Peterburg iz Šarm el Šeika, popularnog letovališta u Egiptu. Troje Ukrajinaca je takođe među žrtvama.

Spasilački timovi su pronašli dve crne kutije sa podacima leta i komunikacijama pilota.

Ranije danas, prva tela žrtava stigla su na aerodrom Pulkovo u Sankt Peterburgu. Tamošnji zvaničnici su doneli odluku da će period žalosti trajati do utorka, a ruski predsednik Vladimir Putin je nedelju proglasio danom žalosti.

Pošto je posetio mesto nesreće, član ruskog istraživačkog tima Viktor Soročenko opisao je da su delovi Erbasa A321 “rasuti na velikoj površini”, javlja ruska novinska agencija RIA-Novosti iz Kaira.

Nekoliko aviokompanija, među kojima su Er Frans, Lufthanza, Emirati iz Dubaija i Katar ervejz objavili su da su ukinuli letove preko Sinajskog poluostrva iz bezbednosnih razloga.

Pobunjenici koji tvrde da su povezani sa Islamskom državom izjavili su da su oni oborili avion, međutim vazduhoplovni i vojni stručnjaci ne veruju da ta teroristička grupa ima projektile koji mogu da dosegnu do aviona na visini od 9.100 metara.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi rekao je u nedelju da bi istraga o ovoj nesreći mogla da potraje mesecima.

Avion se srušio oko 100 kilometara južno od grada El Ariš, oko 20 minuta posle poletanja iz Šarm el Šeika u subotu pred zoru.

Šef egipatskog civilnog vazduhoplovtstva Hosam Kamal potvrdio je da bezbednosne provere pred poletanje nisu pokazale nikakve problem i da pilot nije poslao SOS poruku pre nego što je avion nestao sa radara.

XS
SM
MD
LG