Linkovi

Moskva: Odgovorićemo na američke poteze

  • Glas Amerike

Bulgaria, Estonia, Latvia, Lithuania, Romania, Poland, Hungary, Russia

Rusija je najavila da će da pojača svoje snage duž zapadnih granica ako Sjedinjene Države trajno rasporede teško naoružanje i trupe u istočnoj Evropi i baltičkim državama.

Visoki zvaničnik ruskog ministarstva za odbranu, general Jurij Jakubov, poručio je da bi američki plan, ukoliko se realizuje, bio najagresivniji potez Pentagona i NATO-a od Hladnog rata i da Rusija ne bi imala izbora nego da ojača svoje snage u zapadnom strateškom smeru.

Portparol Pentagona Stiv Voren rekao je da je plan da se rasporedi teška oprema i oružje u istočnoj Evropi "nešto što Sjedinjene Države rade u cilju obuke", te da Sekretarijat za odbranu i dalje razmatra lokacije. Upitan da prokomentariše izjave ruskih zvaničnika, Voren je naveo da je čisto reč o stacioniranju opreme kako bi se poboljšali kapaciteti za sprovođenje obuke.

Njujork tajms preneo je u nedelju da će Sjedinjene Države, ukoliko to odobre sekretar za odbranu Eš Karter i predsednik Barak Obama, rasporediti borbena vozila i do pet hiljada vojnika u Bugarskoj, Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Rumuniji, Poljskoj i moguće Mađarskoj.

Poljski ministar odbrane Tomaš Šemonijak rekao je da plan predviđa raspoređivanje američkih tenkova i druge opreme u Poljskoj, da je o tome razgovarao sa američkim vojnim zvaničnicima u Vašingtonu prošlog meseca i da je dobio uveravanja da će odluka uskoro biti doneta.

XS
SM
MD
LG