Linkovi

Putin ponovo naredio povlačenje


Pro-ruski naoružani ekstremisti u Slovjansku, Ukrajina, 19. maj, 2014.
Pro-ruski naoružani ekstremisti u Slovjansku, Ukrajina, 19. maj, 2014.

Pentagon i NATO saopštili da još nema nagoveštaja o povlačenju ruskih vojnika sa ukrajinske granice, koje je najavio ruski predsednik

Ruski predsednik Vladimir Putin je, uoči ključnih predsedničkih izbora u Ukrajini, ponovo saopštio da je naredio trupama koje učestvuju u vojnim vežbama blizu te zemlje da se vrate u baze.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je međutim da još nema dokaza o povlačenju koje, kako je naglasio, Putin najavljuje već treći put. Pentagon je takođe naveo da nije zabeleženo kretanje ruskih vojnika, koji se nalaze na ukrajinskoj granici.

Zapadne zemlje su protestovale zbog slanja desetina hiljada ruskih trupa u blizinu granice sa Ukrajinom, izrazivši zabrinutost da bi to moglo da bude priprema za nova pripajanja teritorije od strane Rusije posle aneksije Krima.

Separatisti u istočnoj Ukrajni su proglasili nezavisnost od vlade u Kijevu i podržavaju priključenje Rusiji. Nasilni sukobi ukrajinskih bezbednosnih snaga i pobunjenika izbili su u brojnim gradovima na istoku zemlje.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov u međuvremenu je izjavio da je potrebno suštinsko preispitivanje odnosa Rusije sa Evropskom unijom i NATO-om u svetlu razlika u pogledu ukrajinske krize.
XS
SM
MD
LG