Linkovi

Region zabrinut zbog Putinovih ambicija


Ukrajinski vojnik na kontrolnom punktu blizu granice sa Krimom
Ukrajinski vojnik na kontrolnom punktu blizu granice sa Krimom

Analitičar Ben Džuda smatra da su opravdana strahovanja da ruski predsednik Vladimir Putin ima dalje planove u pogledu Ukrajine

Pro-ruske snage su upale u sedište ukrajinske mornarice na Krimu. Kao što izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Londona, aneksija Krima od strane Moskve podstakla je širom regiona strahovanja povodom ambicija predsednika Vladimira Putina.

Pro ruske oružane grupe upale su u sedište ukrajinske mornarice na Krimu neposredno pošto je načelnik ruske Crnomorske flote posetio tu pomorsku bazu. Ukrajinske trupe nisu pružile otpor. Kapetan ukrajinske mornarice Oleksander Balanjuk je rekao da su bili nemoćni.

„Ništa ne možemo da učinimo protiv gomile. Ništa. Sve se odigralo spontano. Ruska strana pružala je brojna obećanja da neće biti upada u bazu, da će sva pitanja biti rešena političkim sredstvima. Ali kao što vidite oni su zauzeli bazu.“

Nekoliko kilometara dalje u Balbeku, ukrajinski vojnici su održali minut ćutanja za svog kolegu kojeg su u utorak ubile pro-ruske snage. Ukrajinsko ministarstvo odbrane im je izdalo naredjenje da čuvaju položaje.

„Vojnim jedinicama lociranim u autonomnoj republici Krimu dozvoljeno je da koriste oružje ukoliko postoji direktna pretnja njihovim životima“, rekao je jedan vojnik.

I dok rastu strahovanja od vojne konfrontacije na Krimu, ukrajinske snage jačaju svoju odbranu duž granice sa Rusijom u slučaju invazije šireg spektra. To je istinska opasnost, kaže posmatrač iz Kremlja Ben Džuda, autor knjige Slabašna imperija: Kako se Rusija zaljubila u i odljubila od Vladimira Putina.

Nema razloga da se bude uveren u Putinovo saopštenje da on nema dalje planove u Ukrajini. U prekjučerašnjem govoru on je jasno stavio do znanja da je istorijski ruska zemlja van teritorije Rusije, što kako je rekao obuhvata jugoistočnu Ukrajinu.“

Zemlje koje su svojevremeno bile pod sovjetskom upravom, izražavaju strahovanja povodom ambicija Moskve. Moldavija je u novmebru potisala Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom. Medjutim, slično Krimu secesionistička regija Transdnjester je jasno stavila do znanja da takodje želi da bude deo Rusije. Lokalni mediji izveštavaju da se o budućnosti Transdnjestera debatuje ove nedelje u Moskvi.

„Ovo je nagoveštaj kako ljudi kažu, maksimalnog programa unutar Kremlja.“

Rumunski premijer upozorava da Moskva mora da bude obuzdana.

„Ako ne možemo da rešimo ovo pitanje, imaćemo problem koji se širi na druge zemlje. Imamo problem Transdnjestera, Gruzije. Stoga EU i NATO moraju da imaju veoma stabilan stav.“

Evropska unija treba sutra da potpiše sporazum o pridruživanju sa Ukrajinom– isti sporazum koji je bivši predsednik Viktor Janukovič odbacio u novembru, što je izazvalo anti-vladine protestre koji su doveli Ukrajinu do ruba rata sa Rusijom.
XS
SM
MD
LG