Linkovi

Svedočenje bivšeg potpredsednika ruske vlade


Ruski ministar industrije i trgovine, Viktor Kristenko, rekao je na današnjem sudjenju naftnom magnatu Mihailu Hodorkovskom, optuženom za krađu nafte u vrednosti od 25 milijardi dolara, da nije bio svestan te kradje u svom prethodnom svojstvu potpredsednika vlade Rusije.

Kristenko je takodje bio član upravnog odbora ruskog državnog naftnog monopola u periodu kad se kradja navodno dogodila.

Mada je priznao da je postojao problem kradje nafte iz naftovoda, Kristenko je rekao da nije znao za bilo kakvu kradju tog obima za koji je Hodorkovski optužen, dok je bio na čelu sada rasformirane naftne kompanije Jukos Oil.

46-godišnjem Hodorkovskom – svojevremeno najbogatijem čoveku u Rusiji – preti kazna od 22 godine zatvora ukoliko bude proglašen krivim za kradju, kako tužioci tvrde, 350 miliona tona nafte izmedju 1998. i 2003.

Hodorkovski i drugi optuženi, njegov partner Platon Lebedev, već su na izdržavanju kazne zbog izbegavanja plaćanja poreza. Obojica negiraju krivicu za bilo koju od tih optužbi.

XS
SM
MD
LG