Linkovi

Ruska odmazda prema Turskoj ekonomske prirode


Ruski predsednik Vladimir Putin uputio oštre reči Turskoj
Ruski predsednik Vladimir Putin uputio oštre reči Turskoj

Rusija je obećala da će Turska snositi ozbiljne posledice zbog toga što je oborila ruski ratni avion, koji je navodno povredio turski vazdušni prostor, a tom prilikom stradao najmanje jedan ruski pilot.

Ruski funkcioneri navode da je helikopter, koji je poslat na mesto nesreće takođe oboren, a da je stradao i jedan od radnika na ugovor.

To što je Turska oborila ruski avion duž svoje granice sa Sirijom podstaklo je zabrinutosti o mogućoj odmazdi Moskve. Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je oštre reči na račun Turske.“Današji gubitak za nas je ubod nožem u leđa od strane onih koji sarađuju sa teroristima”.

Turska tvrdi da je ruski bombarder ušao u njen vazdušni prostor i da je primio deset upozorenja koje je ignorisao pre nego što je oboren. Rusija demantuje da je avion prešao granicu.

“Svako treba da zna da ćemo napraviti žrtvu kakva god bude potrebna i preduzeti svaku neophodnu predostrožnost kada je naša zemlja okružena plamenom, a bezbednost naših granica i životi naših građana ugroženi”, izjavio je Ahmet Davutoglu, premijer Turske

Turski funkcioneri se žale da je Rusija bombardovala pobunjenička sela u kojima žive Turkmeni u pograničnoj oblasti, kako bi pružila podršku svom savezniku – sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.“Rusi se u Siriji ponašaju tako da svakog ko nije za Asada tretiraju kao teroristu”. navodi Aleksandar Baunov, iz Centra Karnegi u Moskvi

Rusija je objavila da su pobunjenici iz redova Turkmena po svemu sudeći oborili spasilački helikopter poslat u tu oblast. I dok akcije turske vojske šalju jasnu poruku, one se svakao smatraju rizičnim i mogu da imaju ozbiljne posledice.

“Trgovina sa Rusijom i ruski turizam su veoma važni. Ne znam da li Moskva razmatra zvanične sankcije, ali ruski političari su majstori nezvaničnih sankcija”., kaže Aleksandar Baunov. Međutim, Rusija verovatno neće vojno odgovoriti protiv Turske, pošto se radi o članici NATO-a , koji je izrazio solidarnost sa Ankarom i pozvao na mir i deeskalaciju situacije.

XS
SM
MD
LG