Linkovi

Rusija: Veća kontrola turskih proizvoda


Moskva je odlučila da pojača kontrolu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uvezenih iz Turske, velikog izvoznika voća i povrća u Rusiju

Ruske vlasti najvile su da će da pooštre kontrolu turskih prozivoda koji se uvoze u zemlju, što je još jedna u nizu mera koje je Moskva preduzela protiv Ankare posle obaranja ruskog aviona.

Rusija je odlučila da pojača kontrolu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uvezenih iz Turske, velikog izvoznika voća i povrća, navodeći kao razlog kršenje sanitarnih normi.

Nažalost, oko 15 odsto turskih poljoprivrednih proizvoda ne ispunjava ruske standarde. Od početka godine smo registrovali oko 40 slučajeva zabranjenih i štetnih supstanci u turskim proizvodima”, saopštio je ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev.

Od kako je Turska oborila ruski avion, Moskva je ograničila turistička putovanja u tu zemju, blokirala turske kamione na granici i zaplijenila velike količine turskih proizvoda.

Međutim, analitičar iz Moskve Tom Adšad, kaže da bi bio iznenađen ako bi ruske vlasti zabranile uvoz hrane iz Turske zato što to, po njegovom mišljenju, ne bi imalo veliki političku uticaj na Ankaru.

“Razmotriće koliki politički uticaj imaju poljoprivrednici u Turskoj. Lično mislim da on nije veoma snažan, zbog čega ne bi bilo velike reakcije.”

Pojedini prodavci na moskovskoj pijaci Dorogomilovski nisu htjeli da za Asošijeted pres govore o tome iz kojih su zemalja njiihovi proizvodi. Na pijaci su danas pak mogle da se vide zastave i obilježja druga dva velika izvoznika voća i povrća u Rusiju, Azerbejdžana i Maroka.

XS
SM
MD
LG