Linkovi

SAD odbacile zahtev Rusije da izbegavaju sirijski vazdušni prostor


Džon Kirbi, portparol Stejt departmenta
Džon Kirbi, portparol Stejt departmenta

Sjedinjene Države su saopštile da će nastaviti da predvode koalicione vazdušne napade na ciljeve Islamske države u Siriji ignorišući zahtev Rusije da američki avioni izbegavaju sirijski vazdušni prostor dok Moskva sprovodi bombaške napade u toj zemlji u znak podrške sirijskoj vladi.

Predstavnik Stejt departmenta Džon Kirbi je rekao da su ruski zvaničnici u Bagdadu ranije jutros, obavestili osoblje američke ambasade da napadi na na ciljeve Islamske države neposredno predstoje

Amerikancima predvodjena koalicija će nastaviti misije iznad Iraka i Sirije kao što je planirano, u znak podrške medjunarodnoj misiji sa ciljem da se degradira i uništi Islamska država,” naveo je Kirbi.

Neimenovani izvor iz Pentagona je naveo da je koalicija danas izvršila napad na severni grad Alepo.

Sekretar za odbranu Ešton Karter je ranije izdao direktivu osoblju Pentagona da komunicira sa Rusijom povodom koalicionih aktivnosti u Siriji kako bi se izbegli bilo kakvi pogrešni potezi izmedju snaga koalicije i ruskih snaga u Siriji, rekao je portparol Pentagona.

U medjuvremnu, zvaničnici Pentagona i zapadnih zemalja dovode u pitanje da li su ruski vazdušni napadi u blizini sirijskog grada Homsa imali za cilj Islamsku državu.

Neimenovani izvor Pentagona je rekao Glasu Amerike da je ta ekstremistička grupa koncentrisana u gradovima Raka i Alepo, te u istočnom gradu Deir Al Zuru. Za razliku od toga, mnogi borci i drugi protivnici režima sirijskog predsednika Bašara Al Asada nalaze su u Homsu.

“Zaključak je da ovo nisu napadi protiv ID” , naveo je pomenuti izvor.

Francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijis je rekao novinarima u Njujorku da postoje “znaci” da Ruski napadi nisu imali za cilj Islamsku državu. “Koliko mi razumemo, to nisu zone koje kontroliše Deš (ID), rekao je Fabijis, apelujući da ciljevi ruskih napada budu verifikovani.

Izvori Pentagona takodje navode da američki piloti nisu bili u opasnosti jer su leteli u drugim vazdušnim prostorima, iznad uporišta ID.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov, je rekao da će vazdušni napadi imati za cilj vojnu opremu, komunikacije i vozila ID kao i njihova skladišta oružja, municije i goriva.

Konašenkov je potvrdio da su današnji napadi izvršeni samo nekoliko sati posle odobrenja zahteva predsednika Putina u gornjem domu ruskog parlamenta.

Predsednik odbora za medjunarodna pitanja u Savetu federacije – gornjem domuj ruskog parlamenta, Konstantin Kosačov izjavio je za TV kanal Rusija 24 da bi ruske oružane snage mogle da napadnu ciljeve Islamske države i u drugim državama sem Sirije.

XS
SM
MD
LG