Linkovi

Sirijske izbeglice nisu dobrodošle u Rusiji


Sirijske izbeglice
Sirijske izbeglice

I dok hiljade sirijskih izbelica nastavljaju da beže od građanskog rata u susedne zemlje i Evropu, Rusija je retka destinacija za njih, uprkos tesnim vezama sa Damaskom.

Ruski vazdušni napadi u Siriji podstiču brojne zabrinutosti, a jedna od njih je i činjenica da uzrokuju dalji priliv izbeglica u Tursku i Evropu.

To međutim, nije slučaj u Rusiji, gde Sirijci koji pređu taj veliki put obično dobiju privremeni azil, ali veoma retko I status izbeglice.

“Imao sam status privremenog izbeglice tri meseca, dok je moj slučaj razmatran, a onda sam odbijen”., navodi Ahmad Dbau, izbeglica iz Sirije.

Humanitarni radnici navode da vlasti smanjuju broj produžetaka tih perioda za čekanja, primoravajući mnoge da ili odu ili ostanu u zemlji ilegalno.

“Rusija je ratifikovala konvenciju o izbeglicama. Ona je preuzela odgovornost da ih prihvati. Naravno da bi trebalo da učini više”., navodi Elena Burtina iz Odbora za gradjansku pomoć.

Ova iračko sirijska porodica je zatočena na moskovskom aerodromu od septembra, uprkos činjenici da je podnela molbu za dobijanje azila.

Ruske vlasti su ih optužile da imaju lažne pasoše, koji su im oduzeti.

Majka je poreklom iz Kazahstana, ima sestru u Rusiji i govorila je za Glas Amerike putem Skajpa:

“Ne tuširamo se, nemamo čistu odeću, deca su bolesna, a oni nam kažu: ‘Ovo nije Evropa, nećemo vas prihvatiti kao izbeglice’. Gde da odemo? Gde?”, priča Gulistan Šaho, majka u izbegličkoj porodici

Visoki komesarijat UN-a za izbeglice saopštio je da manji broj Sirijaca traži azil u Rusiji nego što je bio slučaj na početku konflikta.

“Za razliku od Zapada, gde ljudi imaju tradiciju da se bave azilantima i izbeglicama u poslednjih šest, sedam decenija, ovde je to relativno nova pojava. Stoga su za njih izbeglice jednostavno stranci i migranti. Oni ih ne posmatraju sa pravne tačke gledišta”., kaže Bajisa Vak Voja, predstavnica UNHCR-a u Rusiji.UNHCR navodi da ruski vazdušni napadi verovatno neće povećati priliv izbeglica u Rusiju, jer oni koji se protive zvaničnom Damasku znaju da vlada Rusije - nije na njihovoj strani.

XS
SM
MD
LG