Linkovi

Upad Rusije u turski prostor test za NATO?


Ruski napad u Siriji
Ruski napad u Siriji

Kontroverzni ruski vojni napadi u Siriji dobili su zloslutni ton u proteklih nekoliko dana, kada su ruski “lovci” najmanje dva puta povredili turski vazdušni prostor.

Bez obzira da li su te akcije bile namerne ili ne, analitičari smatraju da kampanja Rusije u Siriji predstavlja ogroman rizik.

Sa ruskih ratnih brodova u Kaspijskom moru juče su lansirani prvi projektili od kako je pre nedelju dana Moskva krenula u vazdušnu kampanju u Siriji, protiv – kako navodi - terorističkih grupa, poput Islamske države.

Međutim, sirijske opozicione grupe, baš kao i arapski i zapadni lideri, navode da Rusija gađa sve koji se protive njenom savezniku, sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu.

Jasno je da Rusija želi zajedno sa svojim saveznikom Iranom da promeni kurs građanskog rata, da zapravo ostvari pobedu u tom ratu i pomogne Asadovim snagama i njihovim saveznicima”, kaže vojni analitičar Pavel Feglenhauer.

Moskva želi da koalicija koju predvode SAD sarađuje sa Asadom, ali koalicija smatra da je Asad izgubio legitimitet i da bi trebalo da bude zbačen sa vlasti.

Ruska kampanja u Siriji vratila je Moskvu na svetsku scenu, ali neki analitičari navode da bi Rusija mogla da se zaglibi u tim sukobima.

“Kad neko počne rat, on ne može biti siguran da će se kampanja okončati pod njegovim uslovima”, ukazuje politički analitičar Aleksandar Golts.

Rusija je saopštila da su njeni “lovci” slučajno povredili vazdušni prostor Turske, koja je članica NATO-a. I mada je to zaista moguće, NATO navodi da su višestruka kršenja i “označavanja” radarom po svemu sudeći bili namerni.

Ova stalna kršenja, mada traju samo nekoliko sekundi – u pitanju je neka vrsta hitrog upada i potom izlaska iz vazdušnog prostora – sve je to pomalo zlokobno, jer može da znači da Rusija beleži reakciju, možda razmišljajući o tome šta bi moglo da se desi, ako dođe do stvarne konfrontacije”, kaže vojni analitičar Pavel Feglenhauer.

U međuvremenu, pomanjkanje koordinacije na nebu iznad Sirije predstavlja rizik da bi moglo da dođe do vojne konfrontacije izmedju Rusije i Zapada.

XS
SM
MD
LG