Linkovi

Putin naredio povlačenje ruskih snaga iz Sirije


Putin i Lavrov na današnjem sastanku u Kremlju, 14. mart, 2016.
Putin i Lavrov na današnjem sastanku u Kremlju, 14. mart, 2016.

Ruski predsednik Vladimir Putin je danas saopštio da je dao instrukcije vojnim snagama da počnu povlačenje iz Sirije, više od 5 meseci od kako je naredio pokretanje vojne operacije koja je osnažila sirijske vladine snage i saveznika Moskve, Bašara Al Asada.

Putin je na sastanku u Kremlju sa ministrima odbrane i inostranih poslova Rusije rekao da su ruske vojne snage u Siriji u velikoj meri ispunile svoje ciljeve i naredio intenziviranje ruskih diplomatskih nastojanja sa ciljem da se postigne mirovni sporazum u Siriji.

Medjutim, ruski lider je naogovestio da će Moskva zadržati svoje vojno prisustvo. Putin nije pomenuo krajnji rok za završetak povlačenja i rekao je da će ruske snage ostati u luci Tartus i u vojnoj bazi Hmejmim u sirijskoj pokrajini Latakija.

Predstavnik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da je Putin telefonirao Asadu da bi ga obavestio o ovoj odluci Moskve. Taj potez je najavljen na dan kada se mirovni razgovori zaraćenih strana u Siriji pod pokroviteljstvom UN nastavljaju u Ženevi.

XS
SM
MD
LG