Linkovi

Nejasni ciljevi ruskih napada u Siriji


Mesto napada ruskog vazduhoplovstva u Idlibu u Siriji, 20. decembar 2015.
Mesto napada ruskog vazduhoplovstva u Idlibu u Siriji, 20. decembar 2015.

U jučerašnjim ruskim vazdušnim udarima u Idlibu u Siriji ubijeno je najmanje 36 ljudi, saopštila je Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu.

Isti izvor navodi da su većina žrtava pripadnici pobunjeničke takozvane Armije osvajača, koja se bori protiv snaga lojalnih predsedniku Bašaru al Asadu.

Međutim, spasioci navode da su u šest napada pogođeni i gradska tržnica, nekoliko vladinih zgrada i stambena područja.

"Ako ovo predstavlja terorizam, onda smo svi teroristi, mi pozdravljamo islamski terorizam. Bog je veći od Bašara, veći je Ujedinjenih nacija, Ženevske konvencije i razgovora u Rijadu. Bog je veći od svih tih tirana“, rekao je jedan stanovnik Idliba.

U napadima je ranjeno više od 150 judi, od kojih su neki prebačeni preko granice u bolnice u Turskoj.

Moskva je 20. septembra krenula sa bombardovanjem navodnih terorističkih organizacija, dok zapadne sile i pobunjenički pokreti trvde da su udari usmereni na anti Asadove snage, a ne na pripadnike Islamske države koji su glavna meta napada SAD i njihovih saveznika.

Jučerašnji napadi su usledili u jeku optužbi organizacije za ljudska prava, Hjuman rajts voč da ruske i sirijske snage koriste kasetne bombe u ratu u Siriji koji traje već pet godina i u kome je ubijeno više od 200.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG