Linkovi

Srbija i obustavljanje gradnje Južnog toka


Prekidanje gradnje gasovoda Južni tok nije dobra vest za Srbiju, ocenio je danas srpski premijer Aleksandar Vučić.

Ocenjujući odluku ruskog predsednika Vladimira Putina o obustavljanju gradnje gasovoda Južni tok, premijer Srbije Aleksandar Vučić je danas izjavio da to nije dobra vest za Srbiju, kao i da Srbija nije uradila ništa što bi doprinelo takvoj odluci.

Možda će se Evropljani i Rusofili međusobno optuživati u Srbiji ko je tu i za šta kriv, ali sigurno je da mi nismo ni za šta krivi, rekao je Vučić u izjavi tokom posete Izraelu.

"Gotovo sedam godina je Srbija uložila u taj projekat. To je mnogo truda, mnogo rada od tih prvih potpisa, kojima su prisustvovali Tadić i Koštunica, do danas. Mi mislimo da je to bio dobar projekat za Srbiju, nismo ga se odricali ni pod najtežim mogućim pritiscima. Plaćamo cenu sukoba velikih. Ali građani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime, a ni sledećih zima", poručio je srpski premijer.

Sa druge strane, direktor Srbijagasa Dušan Bajatović smatra da će Južni tok biti izgrađen i da će se Moskva i Brisel dogovoriti oko realizacije tog projekta. Za Južni tok vrata nisu u potpunosti zatvorena, a Rusija je samo u ovom trenutku prebacila loptu na teren EU, rekao je Bajatović.

I energetski analitičar Vojislav Vuletić ocenjuje da će gradnja Južnog toka biti nastavljena. Po njegovim rečima reč je o taktičkom potezu Putina, s obzirom da je Evropa gladna gasa, kaže Vuletić.

XS
SM
MD
LG