Linkovi

Putin za saradnju sa SAD protiv terorizma


Predsednik Rusije, Vladimir Putin, odgovara na pitanja TV gledalaca
Predsednik Rusije, Vladimir Putin, odgovara na pitanja TV gledalaca

Putin je danas rekao da su bombaški napadi u Bostonu pokazali da je njegova politika o nemirnom regionu severnog Kavkaza bila ispravna

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na veću saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorizma.

Putin je izjavio da je bombaški napad u Bostonu pokazao da je njegova politika u nemirnoj oblasti Severnog Kavkaza bila ispravna, a da je Zapad pogrešio, jer je – kako se izrazio – podržavao ekstremiste u Čečeniji. U emisiji na nacionalnoj televiziji, Putin je odgovarajući na pitanja takođe osporio namere pojedinih američkih zakonodavaca koji žele da se osumnjičenom sudi kao neprijateljskom borcu.

"Kakve veze imaju SAD sa tim? Šta je Amerika njima učinila nažao? Etnička pripadnost i religija nisu važni, to smo hiljadu puta rekli. Ono što je važno jesu ekstremistički stavovi ovih ljudi. Došli su u SAD, dobili su državljanstvo, mlađi brat je državljanin SAD? O čemu se onda radi? Ne mislim na američku vladu već na neke političare, koji žele da preživelog osumnjičenog proglase za ratnog zatvorenika. Da li su poludeli? Kakav ratni zatvorenik? Da li se tamo nastavlja građanski rat između Severa i Juga? To su gluposti, ali to ne pominjem da bih nekoga okrivio za nešto, samo govorim naglas da bi ova tragedija trebalo da nas približi u smislu da sprečavamo zajedničke pretnje. A terorizam je jedna od najvažnijih i najopasnijih pretnji".

SAD apelovale su na Kremlj da pronađe političko rešenje u Čečeniji i pružale humanitarnu pomoć toj oblasti tokom separatističkog rata koji je počeo 1994.

Američki zvaničnici tvrde da su dvojica braće čečenskog porekla podmetnula i aktivirala dve bombe u blizini cilja Bostonskog maratona prošle nedelje, usmrtivši tri i povredivši 264 osobe.

Rusija je kontaktirala Federalni istražni biro 2011, zbog zabrinutosti da bi jedan od braće mogao da bude radikalni islamista. Rusija je takođe obavestila i Centralnu obaveštajnu agenciju o tome.

Tamerlan i Džohar Carnajev došli su u SAD kao dečaci, a američke vlasti ne veruju da su imali veze sa većom terorističkom mrežom, već smatraju da su napad organizovali samostalno.
XS
SM
MD
LG