Linkovi

Aktivisti: Putinova pobeda - "uvreda"


Aktivisti: Putinova pobeda - "uvreda"
Aktivisti: Putinova pobeda - "uvreda"

Organizacija ruskih aktivističkih grupa odbacila je rezultate nedeljnih predsedničkih izbora, nazivajući pobedu Vladimira Putina “uvredom” za ruski narod.

“Liga glasača” objavila je saopštenje na konferenciji za novinare, navodeći da su njeni posmatrači pronašli dokaze široko rasprostranjenog manipulisanja glasovima. Aktivistička grupa pozvala je održavanje novog, masovnog protestnog skupa u subotu, 10. marta, ali je zabrinuta da odlučnost ruske javnosti polako nestaje.

Član lige, pisac Boris Akunjin, rekao je novinarima da očekuje “izvesnu javnu stagnaciju” I manji odziv na subotnjem mitingu. On je izjavio da se mnogi verovatno osećaju “otupelim” posle Putinove pobede.

Ruska izborna komisija je saopštila da je Putin, sa gotovo 64% glasova, osvojio šestogodišnji mandat kao predsednik. Izborni zvaničnici odbacili su navode o neregularnostima. Putinov portparol Dmitrij Peskov takodje je odbacio tvrdnje o nameštanju izbora, poručivši da je to pitanje zatvoreno.

Putin, koji je bio premijer od kada je napustio predsednički položaj 2008, nazvao je izbore “otvorenom i poštenom borbom.” Medjunarodni posmatrači ocenjuju da su izbori očigledno iskrivljeni u Putinovu korist, I takodje javljaju o nepravilnostima u trećini glasačkih mesta.

U utorak je istaknuti ruski aktivista Aleksej Navalni obećao kampanju gradjanske neposlušnosti, optužujući Putina da je pokrao predsedničke izbore. On je rekao da će desetine hiljada ljudi izaći na ulične proteste u ruskim gradovima, i nastaviti te proteste dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

XS
SM
MD
LG