Linkovi

Lider ruske opozicije u zatvoru


Hapšenje Borisa Nemcova
Hapšenje Borisa Nemcova

Ruski mediji izveštavaju da je sud u Moskvi osudio bivšeg potpredsednika Ruske vlade koji je postao lider opozicije, Borisa Nemcova, na 15 dana zatvora, zbog učestvovanja na nedozvoljenom novogodišnjem političkom mitingu.

Nemcov je jedan od otprilike 65 uhapšenih u petak u centru Moskve. Još 50 demonstranata je prema izveštajima uhapšeno u Sankt Peterburgu. Nemcov i ostali demonstranti su uhapšeni posle okupljanja na suprotnom kraju trga u odnosu na onaj na kojem je okupljanje bilo dozvoljeno. Novinska agencija „Interfaks“ navodi da je Nemcov izjavio da je sud danas odbio da uvrsti u dokaze policijski i televizijski video snimak protesta.

Opozicioni lideri održavaju redovne proteste na kraju svakog meseca koji ima 31 dan, da bi istakli Član 31 ruskog Ustava, koji garantuje pravo okupljanja. Moskovske vlasti su mesecima odbijale da dozvole sve opozicione mitinge u gradu, što je često dovodilo do policijskih akcija i hapšenja demonstranata koji ne poštuju zabranu.

Takva politika je promenjena pre nekoliko meseci, kada je predsednik Dmitrij Medvedev postavio novog gradonačelnika Moskve, posle čega su dopušteni manji mitinzi za koje prethodno mora da se dobije dozvola.

XS
SM
MD
LG