Linkovi

Ukrajina počela anti-terorističke operacije


Ukrajinske trupe na straži u blizini Izijuma u istočnoj Ukrajini, 15. april 2014.
Ukrajinske trupe na straži u blizini Izijuma u istočnoj Ukrajini, 15. april 2014.

Ukrajinski predsednik u prelaznoj vladi kaže da je počelo razbijanje pro-ruskih demonstracija; Moskva poručuje da je Ukrajina na ivici građanskog rata.

Uprkos primedbama ruskih funkcionera, ukrajinski prelazni predsednik Oleksander Turčinov je saopštio da je počeo napad na pro-ruske demonstratne koji su zauzeli vladine zgrade u istočnoj Ukrajini.

Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine, Oleksander Turčinov je danas zakonodavcima rekao da su vladine snage počele operaciju u Donjecku, gde su pro-ruske snage ignorisale ultimatum Kijeva da se predaju ili se se suoče sa odmazdom za svoje akcije.

"Želim da vas informišem da su prošle noći počele anti-terorističke operacije na severu Donjecke oblasti. One će biti sprovedene postepeno, pažljivo i odgovorno. Želim da naglasim da je cilj operacija da se zaštite gradjani Ukrajine, da se obustavi teroristički napad, da se zaustave kriminalci i pokušaji da se rasparča naša zemlja", poručio je Turčinov.

Pro-ruski demonstranti su rano jutros nastavili okupaciju regionalnih administrativnih zgrada u Donjecku. Oni su postavili barikade sa automobilskim gumama, ciglama i bodljikavom žicom ispred zgrade.

Takodje danas, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je na sastanku u Pekingu, odbacio tu akciju rekavši da ona ugrožava nade za pronalaženje diplomatskog rešenja krize.

"Ne možete da šaljete tenkove na sopstvene gradjane i istovremeno pregovarate. Više puta sam ponovio da bi upotreba sile u jugoistočnoj Ukrajini sabotirala priliku za pregovore četiri strane koji treba da budu održani ove nedelje u Ženevi", istakao je Lavrov.

Zapadne vlade su optužile Moskvu da podržava proteste u istočnoj Ukrajini.
Predsednik Barak Obama je u jučerašnjem telefonskom razgovoru upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina da će Moskva biti suočena sa daljim posledicama ukoliko se akcije u Ukrajini nastave.

On je takodje apelovao na ruskog lidera da upotrebi svoj uticaj kako bi ubedio demonstrante da napuste zgrade koje su zaposeli.
XS
SM
MD
LG