Linkovi

Navodne ubice Njemcova priznale pod torturom


Zaur Dadajev, jedan od petorice Čečena optuženih za ubistvo Njemcova
Zaur Dadajev, jedan od petorice Čečena optuženih za ubistvo Njemcova

Član saveta za ljudska prava u Kremlju kaže da postoje razlozi za verovanje da je glavni osumnjičeni za ubistvo ruskog opozicionog lidera priznao krivicu zato što je bio izložen torturi.

Član saveta za ljudska prava u Kremlju, Andrej Babuškin danas je rekao da je video "brojne rane" na telu Zaura Dadajeva tokom jučerašnje posete zatvorskoj ćeliji osumnjičenog.

Babuškin je na svojoj veb stranici napisao da "postoji razumna osnova za verovanje“ da su Dadajev i još jedan osumnjičeni u pritvoru bili izloženi torturi. Babuškin je takodje izjavio za francusku novinsku agenciju kako on i drugi članovi tog saveta, koji su posetili zatvor, veruju da je Dadajev priznao zato što je bio izložen torturi.

U medjuvremenu, dnevnik Moskovski Komsomolec danas je preneo izjavu osumnjičenog da je priznao ubistvo Njemcova jer su vlasti obećale da će pustiti na slobodu njegovog bivšeg kolegu koji je takodje pritvoren.

Dadajev, koji je bio zamenik komandanta specijalnog bataljona čečenskog Ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio je kako je planirao da se izjasni kao nevin kada je izveden pred sudiju. Medjutim, kada je doveden na sud, nije mu pružena šansa da govori.

U nedelju je ruski sudija, Natalija Mušnjikova, saopštila da je Dadajev potpisao priznanje mada nisu pruženi detalji o njegovoj navodnoj ulozi u tom ubistvu.

Ukupno pet osoba je pritvoreno ili ispitivano u vezi sa ubistvom Njemcova, koji je bio izričiti neprijatelj ruskog predsednika Putina. Njemcov je ubijen sa četiri hica u ledja dok je sa svojom devojkom prelazio most nadomak Kremlja.

Sudija je navela da je drugi osumnjičeni za to ubistvo, Anzor Gubašev, negirao da je umešan.

XS
SM
MD
LG